- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Inspiration – Lamm á la Romana och Zenato Garda Merlot 2011

Lamm a la Romana – 6 personer Ingredienser: 3 kg lammracks 1 hel vitlök 30 g Anchovis 20 g Färsk rosmarin 10 g färsk mejram 100 ml vitvinsvinäger 60 g flingsalt 200 ml mörk oxfond/buljong. Mjöl, salt, peppar. Så gör du: Krydda lammet med salt & peppar och pudra med vetemjöl. Stek i varm olja på alla sidor och lägg i vitlök, anchovis, rosmarin och mejram. Häll över vinägern och låt den förångas. Tillsätt sedan fonden och sätt in i ugn på medelhög värme i ca 1 ½ timme eller tills lammet är mört. Reducera sedan såsen så att den blir blank och koncentrerad, blanka eventuellt av med lite smör. Täck lammet så att det blir lätt glaserat. Servera med hasselbackspotatis, garnera med timjan. Vinet till: Zenato Garda Merlot 2011 (art.nr 32224, 146 kr) Vinet är nyanserat och inbjudande i doften med inslag av fat, tobak, färska örter, mörka körsbär och lavendel med en bakomliggande lätt mineralisk touch. I gomseglet fortsätter vinet på inslaget spår med en fräschör i de solmogna körsbären, lättsamma tanniner, kryddspets och choklad. Ett väl sammansatt vin som matchar lammets örtkryddade viltegenskaper, gott. Vinet finner ni på Systembolaget här>>> Om Zenato: 1960 skördade Sergio Zenato en av vinregionen Venetos allra största framgångssagor. Med stor ambition och nyfikenhet till nya vinframställningar, blev Zenato på kort tid ett välkänt namn inom vinvärlden. Sönerna Alberto och Nadia delar faderns stora passion och driver idag firman vidare med en spridning av vinet på över 60 länder världen över.”