“Ingredienser (4 personer): 250 gram kvalitetslax för shashimi 4 vita sparrisar 50 gram forellrom 1-2 msk yuzujuice 1 msk soja 50 gram klarat smör till yuzusåsen 50 gram smör till sparrisen Vattenkrasse 1 citron Så gör du: Börja med att smälta smöret försiktigt på låg värme. Spara det genomskinliga rena smöret och kasta det vita mjölkliknande som sjunker till botten. Blanda smöret med yuzujuicen och en skvätt soja. Skala sparrisen och skär eller knäck bort nedersta delen om den ser dålig ut. 1/3-del av sparrisen hackar du upp medan den andra delen med knoppen låter du vara hel. Bryn allting i smöret. Ös smöret så ofta du kan över sparrisen och vänd på dom regelbundet för en fin jämn yta. Max 5 minuter för att behålla sparrisen riktigt al dente men ändå genomvarm. Släng en nypa salt över sparrisen och pressa lite citronjuice över och vänd runt sparrisen i smöret igen. Ta fram laxen och skiva den med en vass kniv, ca 0,5 cm tjocka skivor. Upplägget inleder du med laxskivorna, sparrisen vid sidorna och sparrisbitarna runt om. Droppa yuzusmöret över laxen, sparrisen samt runt om på tallriken. Klicka ut forellrom och avsluta md vattenkrasse. Vinet till: 2015 Cuvée Madame Sélection des Demoiselles (Provence, Frankrike, art.nr 2203, 99 kr) Här får vi en större koncentration och karaktär. Aromspelet ger stenfärgade toner av krusbär och rabarber med en syrlig fräschör. I gommen finner vi rena toner av vinbär, rönnbär, smultron och jordgubbe i provencalsk stil, vilket harmoniseras med en läckert finstämd krydda, mineraler och en stram torrhet med matigt avslut och längd. En rosé med karaktär och elegans, som skänker ett bredare spektrum, en tvåfilig rosé helt enkelt. God, balanserad och tacksam att både inta socialt, eller som komplement till en cesarsallad, BBQ-grillade kycklingvingar eller till receptet ovan. Seriöst, gott och kvalitativt rosévin!”
899