Hem Mat & Restaurang Inspiration – Les Sinards med kalvfilé, mangoris och svampreduktion

Inspiration – Les Sinards med kalvfilé, mangoris och svampreduktion

av Livets Goda

KALVFILÉ 0,5 kg kalvinnerfilé eller ytterfilé SVAMP 2 dl hackad svamp. Gärna Karl-Johan eller skogschampinjoner. 1 dl rött vin 1 tsk kalvfond MANGORIS 3 dl ris 6 dl vatten 1 msk mangocurry (torkad, på burk) 0,5 dl hackad palsternacka Smör Salt Olivolja Svartpeppar Så gör du: KALVFILÉ Salta och peppra filén försiktigt. Stek med en klick smör så att hela biten får en fin stekyta. Oftast så räcker den tiden för att få en fin röd kärna i kalven men ändå genomvarm. Lägg i folie och låt vila 5 min innan du skär upp den. SVAMP Stek svampen i samma stekpanna direkt efter att du stekt köttet. Fyll sedan på med vin och fond och koka ihop snabbt. Smaka av och smaksätt med mer vin eller fond om du tycker att det behövs. MANGORIS Koka först upp vattnet och häll sedan ner riset. Sänk värmen till lägsta och koka klart tills riset är al dente. Rör sedan om i riset så att det blir riktigt torrt. Droppa över lite olivolja och smaka av med salt. Därefter smaksätter du med mangocurry och svartpeppar. Det låter kanske galet men kombinationen är magisk… SERVERING Servera kalven i skivor ca 1,5 cm tjocka. Häll lite svampreduktion över köttets halva del samt en nypa palsternacka. Lägg riset på andra sidan tallriken. Vinet till: 2011 Les Sinards NR 75207 / 750 ML / 14,5 % / 299 KR 2011 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape visar upp såväl finess som komplexitet i sitt tuffa och strama skal som flirtar med moderna fruktinfluenser, samtidigt som båda fötterna står planterade i mineralitetens gnistrande blixtar med ett ytterst njutbart avslut som resultat. Stiligt är även att sötman hålls i schack, det är som en travhäst som vill galoppera men tack vare den duktiga kusken (vinmakaren) så lämnar den aldrig travet. Denna butelj är ett vinets estradör som är lika intelligent som gott. Ett bra köp med andra ord! Och här tillför vinet och maten egenskaper från varandra på allra bästa vis. De fuktiga hösttonerna som vinet bjuder på lägger sig som en snygg dimma över maten och rödtonerna skänker rätten en fräschör. Les Sinards vegetala vindar möter köttet utomordentligt. Vidare ger den diskreta curryn vinet en knorr som är riktigt läcker och en naturlig, samstämd kryddighet uppstår i avslutet. Ett lagspel där vinets- och matens komponenter möter varandra på samma nivå!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING