Hem Mat & Restaurang Inspiration – Lyxig pasta i blomkål och halstrade räkor med rosé

Inspiration – Lyxig pasta i blomkål och halstrade räkor med rosé

av Livets Goda

Lyxig pasta i blomkål och halstrade räkor (4-6 personer) Ingredienser: 1 hackad vitlöksklyfta 1 tsk curry 1 tsk cayenne 1 paprika strimlad 2-3 cm långa En halv stor hackad blomkål eller en hel mindre, hacka gärna så att det blir små träd 1 msk smör 2 dl vitt vin 1 msk reducerad hummerfond 4 dl grädde 2 dl creme fraiche 300 gram tinade råa vannameiräkor ASC-märkta (finns frysta i välsorterade ICA-butiker). Linguinipasta 1 skalad polkabeta skivan med mandolin eller tunt skuren 1 tsk lavendelblommor Ev några blad thaibasilika Salt Peppar Gör såhär: Smält smör i en kastrull. Bryn vitlök (bränn inte, den ska bara få lite färg), curry och cayenne. Lägg i den strimlade paprikan och blomkålen och häll i ca 2 dl vitt vin och hummerfonden. Koka ihop till hälften av vinet är kvar och vispa sedan ner grädden och creme fraiche. Rör ihop och koka svagt i ca 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Medan det kokar så gör du i ordningen pastan. Koka enligt bruksanvisning minus en minut. Häll av vattnet. Halstra räkorna i lite olja ca 2 minuter på varje sida. Strö lite salt och nymalen svartpeppar över. Vänd sedan ihop pastan och blomkålsröran ordentligt. Lägg upp i en djup tallrik och fördela först polkabetan och sedan räkorna ovanpå. Garnera med lavendel och kanske ett blad thaibasilika. Voila. Lyxpasta serverad. Roséförslag 2014 Selection des Demoiselles Cuvée Madame (art.nr 2203, 105 kr) Här har vi koncentration och karaktär. Frukten är mer påtaglig med sina toner av vinbär, rönnbär, smultron, jordgubb och äpple i provencalsk stil, vilket harmoniseras med en läckert finstämd krydda, mineraler och en stram torrhet. En rosé med karaktär och elegans, som skänker ett bredare spektrum och dimension, en tvåfilig rosé helt enkelt! God, balanserad och tacksam att både inta socialt, eller som komplement till ovanstående recept eller till en cesarsallad, BBQ-grillade kycklingvingar eller för den delen en pasta med mycket parmesan. Foto och recept: Erik Dahlström

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING