Inspiration – Mitt i den underbara toscanska myllan

av Livets Goda

Familjen Piccini: Familjens historia börjar 1882 då Angiolo Piccini med sina sju hektar började producera vin under devisen ” det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete med vinet”. Nu, fyra generationer senare är det syskonen Mario och Martina som driver familjeandan vidare och dessa har även lyckats bredda Piccini´s representation till utanför Italiens gränser. 2008 Piccini Brunello di Montalcino Villa al Cortile (art.nr 89303 / 201 kr, 89 poäng) ”Respekt för ursprunget” är en vanlig målsättning och ambition bland vinmakare, och kanske låter det som en klyscha och självklar kvalitetssträvan, men det ligger lika självklart mer bakom än så beträffande viner med kvalitet och pondus. Familjen Piccini har respekt för just devisen ”respekt för ursprunget”, såmed 2008 Piccini Brunello di Montalcino Villa al Cortile hamnar vi mitt i den härliga, toscanska ”myllan” med lavendel och pinje släptåg. Vinet har en långt framskriden mognadsprocess (satsa med andra ord inte på någon längre tids lagring) med solmogen, mörkare körsbärsfrukt liksom plommon och tobakshint. Detta märks framför allt i näsan. Men så finns här en fint syrlig rödfrukt och kryddighet som ger vinet en elegant spänst i gom. Fostran av 24 månader i fat i varierande storlek har också gett vinet en fin, strukturell rondör. Vi får här en stimulerande uppvisning i hur en klassisk Montalcino kan bete sig. Vi ger även ett litet tips här om att ni serverar vinet rejält svalt, 10-11 grader, och ger det tid i glaset att hamna rätt i temperatur, som för oss i detta fall innebär ca 16-18 grader, så har ni ett glas harmoniskt vin som uppmanar till ett nästan syndigt, snabbt intag. Om man nu har bråttom alltså… Receptet till – Cinta Senese från Toscana Ingredienser (4 pers) 1 gul lök 1 morot 4 stänger blekselleri 1 knippe persilja 2 kvistar färsk rosmarin 2 kvistar färsk salvia 200 g benfri fläskkarré olivolja till stekning 10 enbär salt och peppar 1 flaska oekat vitt vin (75 cl) 1 tsk socker Så gör du Hacka löken, moroten och bleksellerin i små tärningar. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och bryn grönsakerna försiktigt. Plocka rosmarin- och salviabladen och tillsätt dem i grytan, hacka persiljan fint och rör ner även den. Skär fläskkarrén fint, det ska bli som en grovmalen färs. Häll köttet i grytan och rör hela tiden. Krossa enbären i en mortel tillsammans med salt och peppar och tillsätt kryddorna. Häll vinet över och låt såsen småputtra i två timmar. Tillsätt sockret och låt allt småkoka lika länge till. När såsen är klar ska allt ha kokat sönder till en jämn sås. Koka en god pasta al dente, häll på såsen och ringla på jungfruolivolja. Smaka av med salt.”