Hem Mat & Restaurang Inspiration – Pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs

Inspiration – Pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs

av Livets Goda

Pankofriterad torsk, räkor och bacon med två sorters majonnäs
(För 4 personer)
400 g torskrygg eller annan vit fisk.
16 råa räkor
8 tjocka skivor bacon (ca 3 mm) delade i två (16 bitar sammanlagt)

Friteringen
2 uppvispade ägg i en skål
3 dl mjöl i en skål
1 tsk salt
En nypa vitpeppar
Ca 4 dl panko i en skål
Rapsolja ca 4-5 dl

Citronmajonnäs på miso
1 äggula
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk misopasta
Ca 1,5 – 2 dl rapsolja
Skalet från citron, fint rivet

Red curry paste-majonnäs
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk liquid smoke
1 msk red curry paste
Ca 1,5 – 2 dl rapsolja
Tillbehör: 1 citron delade i fyra delar

GÖR SÅ HÄR
Friteringen
Skär fisken i lagom stora bitar och strö lite salt över. Förbered med tre skålar för mjöl, panko och äggen. Blanda mjölet, saltet och vitpeppar i första skålen. Börja med att vända fisk, räkor och bacon i mjölblandningen och doppa sedan dom i skålen med det uppvispade ägget och sist vänder du dom ordentlig i pankon. Hetta upp tillräckligt med olja så att det täcker fiskbitarna. Maxa inte värmen men generellt aningen mer än mellanläget på din spis. Du kan givetvis fritera i en fritös men såna moderniteter hade inte vi vid tillfället. Fritera godsakerna gyllenbruna och lite till. Att de på sina ställen är något svarta i pankoflingorna gör absolut inget men bränn dom absolut inte. Tänk ca 3-4 min. Lyft ur dom ur oljan och lägg på ett pappersark så att oljan rinner av. Salta direkt med finkornigt salt.

Citronmajonnäs
Vispa ihop äggula, misopasta och vinäger i en bunke. Tillsätt sedan rapsoljan lite i taget medan du vispar ordentligt så att den sätter sig. Fortsätt tills du har fått en fin konsistens. Avsluta med att röra ner citronskalen och smaka av med en nypa salt.

Red curry paste-majonnäs
Vispa ihop äggula, red curry paste, liquid smoke och vinäger i en bunke. Tillsätt sedan rapsoljan lite i taget medan du vispar ordentligt så att den sätter sig. Fortsätt tills du har fått en fin konsistens. Avsluta med att röra ner citronskalen och smaka av med en nypa salt.

Servering
Servera majonnäsen och de friterade godsakerna i varsin skål. Lägg en citronklyfta på varje tallrik och låt festen börja. 

Drycken till – Öl från Barcelona 
Estrella Damm
(ART.NR 11514, 13:90 KR, 330 ML GLASFLASKA)
Estrella Daura Damm Glutenfri
(ART.NR 1532, 17 KR, 330 ML GLASFLASKA)
Vår sommarfavorit-öl när vi vill vila från de tyngre ölsakerna är en ljus, rak, enkel och god lager som har en svag, lättsam beska med fin rondör och balanserad kropp. En perfekt öl för årstiden som vi nu har framför oss. Törstsläckande visst, men också smått finurlig att använda (året runt) som kompis till allsköns maträtter, som ni vid det här laget kanske märkt om ni läser våra matkombinationer.
Här har vi färska friterade godsaker från havet samt bacon på riktigt, och i kombination med denna runt krispiga, kalla och uppfriskande öl så kan det inte gå fel. Ölets ljusa karaktär sväljer och berikar smakerna elegant, samtidigt som citrustonerna går ihop väldigt bra med syran i aiolin. Det här är en gourmeträtt i all sin enkelhet som fungerar lika bra till vardag som fest.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING