Inspiration - Toscansk djävulskyckling, Pollo alla Diavola, serverad med grillad citron & broccolisvängda gnocchi

Livets Goda 24 Apr, 2019
Mat och Restaurang Gillar du hetta men tycker det kan vara knepigt att matcha till vin? Då är denna kombo svaret på alla dina tvivel för den toscanska djävulskycklingen gifter sig fullständigt lysande med Quercia al Poggios Chianti Classico! Citronen är en del av förklaringen...

Recept 4 personer
Ingredienser
1 hel Bjärefågel-kyckling, uppåt 1,5 kg
3 citroner
1 kruka färsk salvia
Torkad piri, 3-4 stycken
1 påse färsk potatisgnocchi, 500 gram
2 färska broccolibuketter, 500 gram
Olivolja
Vitlök
Salt
Svartpeppar
Aluminiumfolie

Gör så här
Klipp upp kycklingen på bröstsidan och vik ut på aluminiumfolie som du format som en skål med uppvikta kanter. Ställ den på en ugnsplåt. Pressa ur saften på en citron och blanda med fem matskedar olivolja. Gnid in hela kycklingen med marinaden. Mortla piri pirin. Antalet du tar avgör styrkan på din fågel och vi valde fyra. Gnid in chilin i kycklingen och är du känslig för styrkan så använd plasthandskar. Slutligen så tar du och knipsar av 12-14 salviablad som du grovhackar och fördelar över kycklingens bägge sidor. Salta och peppra och låt kycklingen stå i rumstemperatur och marineras uppåt två timmar. Sätt ugnen på max 175 C.

När citronen fått arbeta in så är det dags för kycklingen att åka in i ugnen. Halvera de två kvarvarande citronerna och lägg runt om kycklingen. Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt fågeln arbeta, beroende på storlek, tills den fått krispigt skinn och är färdig. Räkna med cirka 80-90 minuter för en kyckling på 1,5 kilo. Vätskan som kycklingen ger ifrån sig kan du ösa med successivt under tiden i ugnen för än krispigare yta. Finns det vätska kvar när kycklingen är klar så spar denna som skysås.

Ansa broccolin och dela i små buketter. Skär av stjälken och dela denna i mindre bitar. Koka upp broccolin och lägg först ner stjälkbitarna. Efter någon minut kompletterar du med buketterna. Säkra att de verkligen är al dente när du tar upp dem och låter dem rinna av i silen. Hetta upp olivolja i en panna och finhacka två vitlöksklyftor. Fräs dessa i oljan men inte så det tar färg och lägg ner samtlig broccoli utan vätska från kokningen. Samtidigt har du kokat upp den färska gnocchin som hastigast, typ 30 sekunder. Sila och lägg ner i broccolin och fräs hastigt samman. Salta och peppra.

Tranchera kycklingen, lägg upp med en grillad citron och broccoli samt gnocchimixen. Har du skysås kvar så ringla lite runt om. Den har en pikant syra och styrka.

Vinet
2016 Quercia al Poggio (nr 2376, 139 kr, 750 ml) 91+ LGP
Ursprungstypiskt, rent och klassiskt från Chianti med djup, generositet, kraft och finess. Ja, det är ett mycket imponerande vin med lavendel, svala maritima vindar, läcker krydda, lakrits, körsbär, vinbär, sälta och tobak. Tanninerna är silkiga men med fin edge och summerat så charmar detta distinkta och samtidigt saftiga vin oss med sin läckra struktur. En riktigt god Chianti Classico för inga pengar i en strålande årgång.

Till maten:
Vinet, som serveras svalt, fångar upp kryddan snyggt från maten, samtidigt som drycken ges en fylligare och mer juicy struktur som inbjuder till stora klunkar. Fruktigheten i chiantin omsluter anrättningen och citronen framhäver kryddigheten ytterligare. Kort summerat så är detta en rakt igenom underbar kombination och tro’t eller ej men trots hettan så blir det aldrig disharmoni utan istället en perfekt matchning. Ibland blir det tydligt varför regionens rätter och viner går hand i hand.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>


Jill Johnson lanserar bubblig uppföljare till Nashville Stories

Vin I våras gjorde countryartisten Jill Johnson entré på en helt…
23 Aug, 2019

Hyllade årgångar från Penfolds - lanseras i September

Vin För många vinentusiaster är lanseringen av The Penfolds Collection en…
22 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

Soalheiro ny producent hos Ward Wines

Vin Vinhuset Soalheiro är pionjär när det gäller att producera vin…
20 Aug, 2019

Visit Sweden ska hjälpa matföretag att profilera hållbarhet

Mat och Restaurang Bland utländska turister förknippas Sverige starkt med hållbarhet och trender…
20 Aug, 2019

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Vin Jean Louis Chave är en av Rhônedalens topproducenter. Nu lanserar…
19 Aug, 2019

dags för Quercus IV Mongolica

Whisky och Bourbon Den 6 september släpps Quercus IV Mongolica från High Coast…
19 Aug, 2019
Artikelarkivet