Puttanesca
Ingredienser (4-6 personer)
2 burkar hela körsbärstomater från Zeta
3 vitlöksklyftor fint hackade
1/2 röd chili finhackad
3 tsk sardellcrème från Zeta
1 burk leccinooliver urkärnade (290g)
2 msk kapris medelstora från Zeta
1 dl vitt vin
1 dl räkbuljong
2 msk bladpersilja hackad
Pappardelle för fyra personer
En bit parmesan
Så gör du:
Koka upp vin och buljong tillsammans med tomater, vitlök, oliver, chili, kapris och sardellcréme. Låt sedan sjuda under lock ca 45 min. Rör om var 15:e minut. Smaka av med salt och peppar.
Koka pappardelle enligt anvisningarna och häll av.
Blanda allt tillsammans och riv över parmesan. Servera med ett gott bröd.
Drycken till:
2015 Fontanafredda Marin Bianco (nr 2287, 750 ml, 139 kr) 90 LGP
VINET:
Ett riktigt njutbart vin som lyckas kombinera en härlig fyllighet och söt rondör, med charmerande stram fräschör. Det vilar en sval känsla över vinet som erbjuder såväl elegans som frisk syra och tropiska vindar i frukten, innan det torra avslutet tar vid med skärpa och precision. Detta är ett ytterst seriöst och gott vin från Fontanafredda som dessutom är läskigt passande i matkombinationer, som i fallet här. Druvor? Riesling och den lokala nascetta.
TILL MATEN:
Vinet fångar inta bara upp sältan i rätten, utan hanterar den också formidabelt, precis som syran från oliverna och tomaterna. En extra twist ges vi även då buljongen från brödet lockar fram en pepparkrydda ur Marin Bianco. Det här är en fulländad kombination som kan bli en framtida klassiker för vårens- och sommarens matstunder.