Inspiration – Ramen med långkokt höna, choy sum, böngroddar & sojamarinerad tofu

Ramen med långkokt höna, choy sum, böngroddar & sojamarinerad tofu

Ingredienser (4 personer)
1 höna (om fryst, tina innan)
1 morot
1 lök
3 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
200 g hård tofu
200 g böngroddar
4 stjälkar choy sum (alternativt 2 pak
choi)
Nudlar
Soja
Chili (alternativt sambal oelek)
Sesamolja
Salt
Vatten

Så gör du:
Ramen har tagit Sverige med storm och konceptet kan varieras i oändlighet allt beroende på hur mycket tid du har. Ju längre det får koka, ju mer umamikänsla men det är inte alltid tiden finns att låta buljongen småputtra i åtta timmar så här kommer en något snabbare och väldigt lättlagad variant som inte gör någon besviken. Och när du nu ändå är igång, varför inte koka två hönor och än mer buljong som då bara blir bättre?

Starta med att skiva upp svampen och skiva löken, moroten samt vitlöken grovt. Lägg på en plåt i ugnen och rosta på hög värme, gärna uppåt 250 C så grönsakerna närmast sotas. Ta ut, lägg i en stor kastrull och lägg ner hönan samt fyll på rikligt med vatten. Hönan är en alltför bortglömd fågel numer och om du inte har turen att finna den i välsorterade matbutiker så lär den åtminstone ligga i frysdisken. Låt koka upp och salta så att du får en god buljong. Lite av saltet kan bestå av japansk soja. Nu kan du göra annat och glömma bort din höna under drygt tre-fyra timmar; se bara till att det inte stormkokar och glöm inte locket.

Under tiden kan du förbereda tofu som du skör i kuber och lägger i en sojamarinad. Skiva upp din choy sum med blad och lägg böngroddarna i kallt vatten för mer krispighet. När din buljong känns redo så ta upp hönan, sila buljongen och smaka av. Behövs mer salt? Addera soja Vill du ha lite ökat sting i den? Ner med önskad mängd sambal oelek. För större djup? En matsked sesamolja och/eller reducera fonden något.

Sedan är det bara att tranchera din höna och få ut allt kött ur den samtidigt som du kokar upp dina nudlar. Vilka du väljer är en smaksak men bäst här är udonnudlar eller äggnudlar. Ställ sedan fram alla tillbehör i skålar och låt var och en själv bygga sin ramen innan du häller på din långkokta och fantastiskt smakrika buljong. Och för pricken över i:et – ramenägg! Dessa kokar du upp kvällen innan, max sex minuter, skalar och lägger i en marinad med japansk soja, mirin och färsk ingefära och ställer kallt. Dela och toppa din ramen med det smakrika ägget.

Drycken till:
Breznak
(Nr 1611, 11,90 kr (flaska), 10,90+1 kr pant (burk), 330 ml 89 LGP
ÖLET:
Březňák är en böhmisk pilsner som varit med sedan 1753 och den håller den tjeckiska fanan högt med en skönt brödig doft, aprikosaktiga inslag och en apelsinzestig touch. En relativt fyllig pilsner i den torra skolan med behaglig krydda, knäckebrödiga nyanser, små fina bubblor och en smygande efterbeska som förhöjer känslan av en ytterst stabil pilsner. Det är helt enkelt en välgjord och god tjeck som finner sina förtjänster både här och där. Gott!

TILL MATEN:
Kanske är det öppet mål här och bara att rulla in bollen men ibland glöms det mest elementära bort när mat och dryck ska matchas. I en ramen med en hel del umamikänsla och många men lena intryck så gör en pilsner som Březňák jobbet förtjänstfullt och lirar med maten utan att ta över eller försvinna. Särskilt när du har en öl med lagom beska och delikat bornyr så är känslan av harmoni den som styr matchningen och inte minst om du är förtjust i att krydda upp din ramen extra med hetta så hanterar pilsnern detta strålande.