Inspiration: Råstekt kungskrabba med örter och citron

INGREDIENSER (4 PERSONER)
2-3 stora ben, kungskrabba
50 g smör
4 vitlöksklyftor (krossade, hela klyftor)
1 kruka timjan (hackad)
1 citron
svartpeppar

Kungskrabba
Plocka ur kungskrabbans ben så försiktigt som möjligt och lägg köttet åt sidan. Hetta upp en stekpanna och bryn smöret med vitlökarna. När smöret är brynt så lägger du i kungskrabban tillsammans med timjanen och steker i cirka 5 minuter eller till dess att du märker att krabban är klar (ca 35 grader innetemperatur). Pressa över en halv citron och servera omgående.

Servering
Lägg upp allt från stekpannan på en stor skärbräda och servera sharefood-style.

Vinet till:
Albia Rosé (nr 2248, 109 kr)
Det här är en rosé med bra distinkt och mineraliskt temperament från Barone Ricasoli, som dessutom håller klassiska rosétoner som smultron, hallon och vinbär i balanserat strama tyglar och låter en snygg syrlig frukt med citrusvindar få bra spelrum. Sötman är dessutom befriande smal och det finns en klädsam bitterton från terroiren. Det här är ett snyggt rosévin som är rikt på smaker med bibehållen stringens och elegans. Till mat eller utan…

I matchningen har vi en anrättning med få och kvalitativa råvaror, där kombinationen av de ”enkla” komponenterna skapar en lustfylld och god komplexitet. Kungskrabbans sälta fångas fint upp av roséns fruktkropp och mineralitet, samtidigt som de båda kryddar upp varandra med bibehållen elegans och fräschör. Det här är en lyxig, lättlagad och god matchning att avnjuta, sommar som vinter. Då blir det elegant, och gott.