Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Inspiration: Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

Inspiration: Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

av Livets Goda

I denna kladdiga dessert möts citron, ingefära och Campari i en fräsch mix. Kakan går med fördel att förbereda och bara ett moment kräver ugn.

Ingredienser ( 6-8 personer)
Recept och foto: Nigab
Citronkaka
• 135 g smör
• 1.75 dl socker
• 2 ägg
• 2.25 dl mjöl
• 0.5 tsk vaniljsocker
• 0.5 tsk bakpulver
• 0.5 tsk salt
• 0.5 dl crème fraiche

Citron- & ingefärasockerlag
• 2 cm färsk riven ingefära
• 1.25 dl socker
• 1 dl citronsaft
• 1 dl Campari

Citroncurd
• 2 ägg
• 2 äggulor
• 0.8 dl socker
• 1 nypa salt
• 1.5 dl citronjuice
• 100 g smör
• 1.5 gelatinblad

Citronglasyr
• 1-2 äggvitor
• saften från 1 citron
• ca 5 dl florsocker
• 1 msk campari

Så gör du:
Citronkaka
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda sedan i crème fraichen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop dem med resten.
Baka i en långpanna i 15-20 min i 175 grader. När kakan svalnat, skär den horisontellt på mitten. Båda delar ska sedan penslas rikligt i citron- och ingefärasockerlagen som görs i nästa steg.

Citron- & ingefärasockerlag
Koka ihop ingredienserna tills de tjocknar.
Låt svalna. Pensla de båda kakdelarna rikligt i sockerlagen.

Citroncurd
Lägg gelatinet i blöt i 10 min.
Koka ihop ägg, socker, salt och citronjuice. Vispa tills curden börjar bli tjock och ta då av från värmen.
Lägg i smöret och tillsätt gelatinet.
Ställ in i kylen för att få curden att stelna.
Bred ett jämt lager av curden på de båda bottnarna som nu sugit åt sig av sockerlagen. Montera ihop kakans båda delar och ställ in i frys.

Citronglasyr
Vispa äggvitan lite skummigt.
Tillsätt citronsaft och florsocker, lite i taget tills det blir en sammansatt massa.
Häll i Campari och rör om.

Montering
Kakan bör nu vara genomfryst (ca 2 tim), då blir den lättare att skära upp och snyggare. Skär kakan i ca 1.5 cm tjocka skivor och placera dem på ett galler, då det lätt blir kladdigt. Täck bakelserna helt i glasyr. Därefter är det bara fantasin som sätter stopp för garnityren.

Drycken till:
Campari Bitter
Nr 701 (700 ml) 25%, 229 kr >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING