1

Inspiration – Smörrebröd från Två Små Svin

Friterad spätta med remoulad och sparris
Ingredienser (1 smörrebröd)

Rågbröd
Smör (för stekning)
Rödspätta (eller annan plattfisk efter tycke och smak)
Mjöl
Ägg
Ströbröd
Remouladsås
Currypulver
Cornichoner (små inlagda gurkor)
Sparris
Skalade räkor
Dill och citron (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Börja med att panera fisken i mjölet och daska av så att det är ett tunt lager kvar på fiskfilén. Vänd sedan ner filén i det vispade ägget och avsluta med att doppa den i ströbrödet. Stek därefter fisken i en het stekpanna med smör.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten till dess att den blir al-dente. Ta remouladsåsen och bland ner currypulver så att den får en lätt gul nyans och avsluta med att lägga i en valfri mängd lätthackade cornichoner.  

Servering:
Börja med en skiva rågbröd i botten och placera ett par sparrisar på brödet. Lägg därefter upp den nystekta fisken ovanpå sparrisen och på den i sin tur en önskvärd klick av remouladblandningen. Avsluta med några skalade räkor på toppen. Garnera gärna med en dillvippa och klyfta citron.

Varmbakad leverpastej med champinjoner, kapris, rödbetor och bacon
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Smör (för stekning)
Leverpastej
Champinjoner
Kapris
Rödbetor (kokta eller inlagda)
Bacon
Syltlök
Cornichoner
Persilja (valfritt som garnityr)

Så gör du:
Koka rödbetorna i vatten till dess att de är klara (givet att ni inte väljer inlagda). Knaperstek bacon i stekpanna eller på en plåt i ugn. Börja med att steka champinjoner i smöret så att de får en tydlig yta. Ta därefter och stek kaprisen i en klick smör så att de nästan blir lite friterade. 

Servering:
Börja med en skiva rågbröd. Ta därefter en ordentlig portion leverpastej och toppa med ett par skivor bacon. Toppa sen med den stekta svampen, kaprisen och ett par syltlökar. Servera smörrebrödet med ett par skivor rödbetor och eventuellt med en persiljekvist som garnityr.

Råbiff med Kalix löjrom
Ingredienser (1 smörrebröd)
Rågbröd
Råbiff (gärna på nymalt innanlår av nötkött)
Kalixlöjrom
Äggula
Rödlök
Gräslök

Så gör du:
Mal eller finhacka innanlåret tills det får en fin struktur. Finhacka därefter rödlök och gräslök. Separera äggulan från äggvitan.

 Servering:
Lägg en skiva rågbröd i botten. Forma råbiffen som en rund liten plätt och placera den på rågbrödet och tryck till så att det blir en liten rundning i själva biffen, där du lägger en generös skopa Kalix löjrom. Lägg därefter äggulan på löjromen och toppa med den finhackade röd- och gräslöken.