Vinkokta fänkålsmusslor med persilja & vitlök, serveras med baguette & brynt, vispat smör. (För 4 personer) Fänkålsmusslor ca 1 kg musslor 3 vitlöksklyftor, finhackade 1 stor fänkål, grovhackad 2 msk olivolja 3 dl torrt vitt vin 1 dl vatten ½-1 tsk salt Brynt vispat smör 150 gram smör Gör såhär OBS!!! Det brynta smöret behöver göras några timmar innan servering, eller dagen innan. Brynt vispat smör Ta fram en kastrull och smält smöret, låt småkoka i ca 15 minuter tills det fått en ngn mörkare nyans och börjar dofta “kola”. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp för att stelna. Då det stelnat, vispa fluffigt med elvisp. Fänkålsmusslor Skölj och borsta musslorna. Släng de musslorna som är öppna, som inte sluter sig när du knackar på dem, och de som är trasiga. Finhacka vitlökarna och skär fänkålen i mindre bitar. Fräs vitlök och fänkål i olivolja utan att få färg. Häll i vin, vatten och salt, låt koka upp. Lägg i musslorna och sätt på locket, låt koka upp igen. Skaka runt kastrullen och låt koka i ca 5 minuter, kasta de musslor som ej öppnat sig. Njut av de varma musslorna med god baguette och brynt, vispat smör. Vinet: Nr 4184 Villa Garros Sauvigon 2014, 75 cl, 95 kronor
773