Hem Vinvärlden Inspiration – Zenato Valpolicella Classico och wallenbergare

Inspiration – Zenato Valpolicella Classico och wallenbergare

av Livets Goda

WALLENBERGARE Ca 250 g kalvfärs – gärna på kalvinnanlår 2 dl kall vispgrädde 3 äggulor 0,5 tsk riven muskot 0,5 tsk spiskummin 0,5 tsk kanel Ströbröd POTATISMOS PÅ RIKTIGT 8-10 potatisar 1-2 klickar smör Ca 3 dl varm mjölk TILLBEHÖR (ETT MÅSTE) Rårörda lingon TILLBEHÖR (OM DU VILL) Ärtor stekta i skyn från färsen Mald vitpeppar Smör Salt Så gör du: WALLENBERGARE Bli inte rädd för den här rätten. Wallenbergare är tokenkelt att göra och det går dessutom väldigt snabbt och är otroligt gott! Hemligheten är att hålla råvarorna kalla så att inte färsen skär sig. Förvara allt i kylskåpet så brukar det fixa sig. Börja med att vända ihop färsen i en bunke. Tillsätt äggulorna och blanda ordentligt. Därefter samma procedur med grädden men ta lite i taget. Blanda ordentligt. Därefter smaksätter du färsen med kryddorna och lite salt och peppar. Forma färsen till bollar och vänd dem i ströbrödet. Stek på mellanvärme i ett par minuter. Är de inte genomstekta så bakar du klart dom i ugnen istället så behåller du den fina färgen. POTATISMOS PÅ RIKTIGT Skala potatisen och koka i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mosa potatisen medan du häller på mjölken och tillsätt smöret på slutet. Konsistensen väljer du själv men vi tycker om när det finns bitar av potatisen kvar men det är en smaksak. Glöm inte salt som är en av potatismosets viktigaste ingredienser. TILLBEHÖR (OM DU VILL) Rårörda lingon är såklart en klassiker och ett måste till en Wallenbergare. Ärtorna däremot väljer du själv. Vi gav dom lite färg under några minuter i samma panna som färsen stekts i. Ger en fin rundör till rätten. SERVERING Servera som på bilden men bryn gärna också lite smör som du häller över Wallenbergaren. Proportionerna är egentligen oviktiga i den här rätten när alla smaker sitter perfekta med varandra. Vinet till: Zenato Valpolicella Classico 2013 NR 12385 / 13,5 % / 134 KR Detta vin bjuder initialt på nyanserade inslag av mörka körsbär, choklad och örter i stil med pinje och rosmarin. En naturlig, mörk sötma framträder i smak men en stringent röd frukt ger snygg spänst och vinet andas fint. Tanninerna är fruktiga och det finns en finstämd syra och viss mineralitet vilket ger balans liksom en fräsch bärighet. Vinet planar ut fint med ett par timmars dekantering men lider inte heller av att serveras direkt efter öppnandet då sötman uppträder mer stringent och träffar maten klockrent och tillsammans planar vinet och maten i en fin harmoni genom hela spelet. Tillsammans uppstår en läcker kryddighet och lingonen skapar ett sötsyrligt inslag som träffar vinet mitt i solar plexus. En oväntad kombination som lyfter upp det bästa av såväl maten som vinet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING