Hem Mat & Restaurang Inspirerande 3-rätters inför påsken

Inspirerande 3-rätters inför påsken

av Livets Goda

Förrätt – Kall hummercocktail Hummerbuljong: Skal av hummer (det funkar med räkor el kräftskal också! ) ½ fänkål, skuren i mindre bitar 3 tomater, delade i mindre bitar 1 gul lök, skuren i bitar 2 vitlöksklyftor, i mindre bitar 4 dl vitt vin 3 msk tomatpuré Saffran, 0.25 gr Timjan, 1 kvist färsk Lagerblad 2 st Fänkålsfrön 1 msk Dillfrön ½ msk 1 chili, urkärnad (Hönsbuljong ca 4 dl) Vatten 3 dl Citronjuice 2 msk Skala och skär ner grönsakerna till buljongen. Värm en kastrull och häll i två matskedar olja, fräs skalen, den hackade löken och tomatpurén. Lägg i örterna, grönsakerna och slå på vinet och buljongen. Späd med vatten tills det täcker, koka upp och låt sjuda i ca 20 min. Sila och reducera buljongen tills 2/3 återstår, kyl ned. SMAKA av med citron, salt och peppar. Garnityr: Hummerköttet i mindre bitar Gurka, skuren i bitar om 1*1 cm Fänkål, skuren mindre bitar och kokta i lättsaltat vatten tills de är mjuka Cocktailtomater, delade på mitten Dill, plockad Gräslök, finskuren Anrätta i glas eller djup tallrik och slå buljongen över, strö på dill alt gräslök. Tänk på att du lätt kan göra en varm soppa, tillsätt ca 2 dl grädde när du reducerar buljongen och mixa med handmixer i en klick smör strax innan du serverar. Drycken till: Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (art.nr 7911, 119 kr) ””Aromer av gula- och gröna äpplen tillsammans med mineraler och en lätt brödton. Fräscht med lätt sötade frukter av äpple, persika och melon, tillsammans med en spänstig mousse och lätta mineraler. Gott vardagsbubbel””. – 84 poäng Livets Goda Varmrätt: Smördegsinbakt lamm med palsternacksmos, lingon och skogschampinjoner Vinägersky: 1 rödlök 1 msk matolja 1 vitlöksklyfta 5 kvistar timjan 1 dl rödvinsvinäger 3 msk koncentrerad oxfond 4 dl vatten salt Palsternacksmos med apelsin: 750g palsternacka 3 dl vispgrädde 1 dl vatten salt 1/2 apelsin Smördegsinbakt lammytterfilé: 2 msk färsk hackad timjan 2 msk färsk hackad rosmarin 1 salladslök 700g lammytterfilé 1 rulle smördeg salt, peppar Övriga tillbehör: 1 dl hasselnötter 200g små skogschampinjoner smör salt, peppar 100g frysta lingon färsk rosmarin till dekoration Skala och finhacka rödlök och pressa vitlöken. Ha ner rödlök och vitlök i en kastrull med matolja och låt den få färg. Tillsätt hackad timjan och rödvinsvinäger som får koka ihop någon minut. Slå på oxfond och vatten och låt det sedan koka ner till en simmig sky. Sila av skyn till en ny kastrull och smaka av med salt. Värm på vid servering. Skala och skär palsternacka till mindre bitar. Ha ner den i en kastrull och slå på grädde och vatten. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten och låt den koka tills grädden reducerats ner. Rör om ordentligt så eventuella palsternacksbitar blir mos. Smaka av med salt och riv sedan i skalet från en halv apelsin. Ställ tillbaka moset på plattan och värm på vid servering. Bryn lammytterfiléerna i en het panna – max en halv minut per sida. Salta och peppra runt om. Låt svalna. Hacka färsk timjan, färsk rosmarin och salladslök. Rulla ut smördegen, lägg på köttbitarna och strössla över örtblandningen. Vik ihop degen runt om köttbitarna och lägg dem på ett bakplåtspapper med den ihopvikta sidan nedåt. Baka köttet i 35-40 minuter i 175°C i vanlig ugn. Ta ut köttet efter halva tiden och pensla smördegen med smör. Låt köttet vila innan det skivas upp och serveras. Rosta hasselnötterna i lite matolja i en stekpanna till de fått färg. Skaka runt stekpannan då och då så de inte bränns. Låt hasselnötterna svalna och gnugga sedan av skalen med hjälp av en handduk. Halvera hasselnötterna. Stek champinjonerna i smör i en stekpanna med salt och peppar. Servera med tinade lingon och en kvist färsk rosmarin. Drycken till: 21 Gables Cabernet Sauvignon 2013 (art.nr 2064, 179 kr) ””Rökigt, mörkt, ceder, blyerts, körsbär, örter,tobak, svartvinbär och rödsyrliga inslag med sandiga tanniner””. 86-87 poäng – Livets Goda Efterrätt: Chokladpaj 2 paket Oreo kex 25g rumsvarmt smör salt 100 gram 70% choklad 100 gram mjölkchoklad 2 dl vispgrädde blåbär, hallon rostade nötter eller annan valfri topping Mixa Oreo-kexen, smör och en nypa salt i matberedaren till en massa. Känns det för torrt, tillsätt lite vätska. Tryck ut massan i en låg pajform med löstagbar botten. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm upp grädden, låt ej koka eller sjuda, och häll över chokladen. Låt stå i en minut, rör sedan tills du får en slät krämig smet. Häll upp smeten i pajformen och ställ svalt. Vänta några minuter tills smeten stelnat något och garnera med bär eller nötter. Tips! Salt och sött är en gudomlig kombo. Strö lite flingsalt över pajen vid servering. Drycken till: Domaine Pouderoux Maury 2012 (art.nr 7806, 101 kr) ””Sött vin med smaker av plommon, blåbär, russin, fikon och lite läder med ett pepprigt avslut. Det är rejält sött men balanserat rakt igenom och således gott””. 87 poäng, Livets Goda”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING