Inspireras av somrig italiensk husmanskost och det vita vinet från Zenato

Anrika producenten Zenato i Valpolicella (och Lugana) är kanske mest kända för sina goda röda viner men man producerar också ett par väldigt fina vita viner, som den här Pinot Grigion. Ett vin som hör sommaren till och som utan problem tar en plats kring middagsbordet till vår kycklingpasta. Med sin limefräschör och tropisk syrliga vind från vit persika fångar den upp kycklingen och den picklade rödlöken och dess hetta från chilifrukten. Pastans smöriga anslag tar i sin tur tag i vinets kryddiga avslut och vi åker med på en extra lång smaktur. En kombo som gör att dina vänner kommer att bjuda in sig själva till dig många gånger i sommar…  

Vinet finner ni här på Systembolaget:
Zenato Pinot Grigio Delle Venezie
Nr 78521 / 119 kr / 12,5 %

Tagliatelle, kyckling, picklad lök och bönor

Kyckling
500 g kycklingfilé
1 hackad vitlöksklyfta
Smör
Några blad hackad salvia 

Picklad rödlök (gör dagen innan)
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1,5 dl vatten
En nypa salt
1 tsk nymald svartpeppar
2-3 rödlökar, beroende på storlek
1 röd chili

Tagliatelle
500 g tagliatelle
25 g smör
1 msk olivolja
En rejäl näve hackad basilika

Bönor
Ca 400 g färdigkokta stora vita bönor ”Bianchi di Spagna”
Olivolja 

Salt och peppar till allt

Kyckling
Strimla kycklingen och stek under 5-6 minuter i en klick smör i en stekpanna. Efter halva tiden tillsätter du vitlöken och salvian men se upp så att vitlöken inte blir bränd, den ska bara ge smak. Släng över en nypa salt och en dusch med svartpepparkvarnen. 

Tagliatelle
Koka pastan enligt anvisningarna men minus en minut. Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen och vänd ner en rejäl klick smör och ringla över en matsked olivolja. Strö över den hackade basilikan och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Picklad rödlök
Gör lagen genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret att smält. Tillsätt salt och peppar. Ställ åt sidan och häll över i en glasburk och låt svalna.
Skala och skär löken i tunna skivor eller hur du önskar den. Kärna ur chilin och skär den i tunna strimlor. Lägg ner löken och chilin i lagen och blanda väl. Ställ glasburken i kylen över natten så är den i perfekt form dagen efter.

Bönor
Fördela ut bönorna på en plåt och ringla lite olivolja över och en nypa salt. Blanda allt och rosta dom i ugnen på 225 grader under ca 10 min eller tills de börjar få en fin gyllene färg.