Den 27 mars uppmärksammas Internationella whiskydagen världen över – och i Stockholm görs inga undantag. På legendariska Gondolen har den prisbelönta bartendern Maria Hallhagen tagit fram två unika cocktails baserade på Talisker 10 och Talisker Skye, där klassiska whiskynoter möter samtida ingredienser.
Målet – att inspirera fler att våga testa whisky i cocktailform – hemma, inte bara i baren. Whiskycocktails är fortfarande ett outforskat område för många hemmabartenders. Med rätt balans och teknik kan man verkligen lyfta whiskyns karaktär på nya sätt, säger Maria Hallhagen, bartender på Gondolen.
Med snart 200 år av whiskyarv i ryggen står Talisker i fokus när Maria Hallhagen presenterar två vårinspirerade cocktails – framtagna exklusivt för Internationella whiskydagen.
Catch & Release
En frisk och mineralisk cocktail där havets toner möter elegant balans. Alla ingredienser rörs varsamt över rikligt med is för att kyla drycken utan att späda ut den för mycket. Sila sedan upp drinken i ett väl kylt coupetteglas. Garnera gärna med några droppar olivolja med rökt ostronblad för att ge drinken en subtil sälta och ett djup som förstärker Talisker-whiskyns karaktäristiska havsnära toner. Sjökorallsockerlag görs genom att koka upp socker med en mindre mängd sjökorall, vilket ger en mild sötma med lätt sälta och mineralitet.
Ingredienser
30 ml – Talisker 10 Years
20 ml – Vermouth
30 ml – Verjus
15 ml – Sjökorallssockerlag
2–3 droppar olivolja med rökt ostronblad (till garnering)
Cask & Cream
En sammetslen och dessertliknande milk punch med rik textur och lager av sötma, syra och sälta. Talisker Skye – fatwashad med brynt smör – möter rabarber, oxiderat vin och fluffig tonkagrädde i en oväntad men balanserad cocktail. Drinken rundas av med ett stänk furikake för både smakmässig och visuell kontrast. Rabarbersockerlagen görs enkelt genom att sjuda skivad rabarber med socker och vatten, och sedan sila – vilket ger en frisk syra och naturlig fruktighet.
Ingredienser
30 ml – Talisker Skye (fatwashad med brynt smör)
15 ml – Rabarbersockerlag
15 ml – Vin Jaune (eller annat lätt oxiderat vitt vin)
30 ml – Halvfluffig grädde, smaksatt med tonkaböna
Furikake (till garnering)
Metod
1. Fatwasha Talisker Skye: Blanda 1 del brynt smör med 5 delar whisky. Låt stå i rumstemperatur i 24 timmar, ställ sedan i frysen tills smöret stelnat. Sila bort fettet.
2. Blanda den fatwashade whiskyn med rabarbersockerlag och vin i ett rörglas med is. Rör tills väl kyld.
3. Sila upp i ett kylt rocks-glas med en stor isbit.
4. Vispa grädden lätt med tonkaböna eller vanilj tills den är fluffig men fortfarande rinnig. Skeda försiktigt över drinken.
5. Toppa med furikake.
Om Talisker
Beläget vid kusten på Isle of Skye i Skottland, har Talisker i nästan 200 år blivit förankrat i sin karga, kustnära miljö. Som ett varumärke fött ur i äventyr började whiskyns resa när grundarna bröderna MacAskill, rodde från Eigg till Skye 1830 för att starta Talisker-destilleriet. Den äventyrsanda lever vidare i allt varumärket gör idag. Talisker vill inspirera människor att återknyta till den uppfriskande känslan av att vara nära naturen, med målet att stödja återställandet av vildmarken för framtida generationer.