Intervju med Moët & Chandons nya kökschef – Marco Fadiga

Marco Fadiga är en italiensk kock vars kompetens spänner över mer än 20 år, med erfarenhet från en-, två- och trestjärniga Michelin-restauranger i hela Europa såsom La Torre de’ Galluzzi i Bologna, Michel Rostang i Paris samt Gualtiero Marchesi i Erbusco. Från 2003 till 2014 var han kock på Marco Fadiga Bistrot i Bologna, som han även ägde, och hade senast samma befattning på restaurangen Noir, även den i Bologna. I sin nya roll som Moët & Chandons kökschef kommer Marco Fadiga att sätta sin kreativitet på prov genom att matcha kulinariska skapelser med husets champagne. Han kommer att arbeta på förnäma adresser som Trianon på Avenue de Champagne och Château de Saran bland champagnehusets vingårdar, samarbeta med Moët & Chandons team av vinproducenter och vara bland de första att smaka varje ny årgångschampagne. Marco Fadiga kommer även att resa runt i världen som Moët & Chandons ambassadör och träffa folk som delar en passion för fin champagne och gastronomi. Utöver matlagning är Marco Fadiga en passionerad cyklist och resvan världsmedborgare, han behärskar fyra språk: italienska, franska, spanska och engelska. – Det har varit en otroligt hisnande upplevelse och en ära att tävla inför ett sådant prestigefyllt hus. Jag ser fram emot att dela med mig av min italienska kreativitet och min stora kärlek till den franska kulturen. I min matlagning vill jag hedra och respektera Moët & Chandons arv och samtidigt följa varumärket mot framtiden, säger Marco Fadiga, Moët & Chandons nytillträdda kökschef. – Moët & Chandon lanserade en global tävling för att hitta honom, och nu här han är! Vi är så glada över att välkomna en sådan begåvad, dynamisk och kreativ kock som Marco Fadiga. Med Marcos djärva men ändå eleganta matlagningsstil, i kombination med hans passion för Moët & Chandon-champagne, blir han ett inspirerande nytillskott till vårt hus, säger Stéphane Baschiera, VD Moët & Chandon. – Jag är övertygad om att Marco är det rätta valet för Moët & Chandon, ett champagnehus som ligger i framkant. Han har idéer, han har personlighet och han gör läckra rätter. Hans talang i köket gör att han verkligen förtjänar platsen hos Moët & Chandon, säger Yannick Alléno, Kock och ägare av den trestjärniga Michelin-restaurangen Ledoyen. Intervju med Marco Fadiga Vad fick dig att delta i den prestigefyllda tävlingen Moët & Chandon Wants You!? Jag deltog i tävlingen eftersom jag verkligen vill arbeta med, och för, ett champagnehus som Moët & Chandon. Jag ser fram emot att dela mina kunskaper och lära vad varumärket Moët & Chandon har att förtälja – vilket är en hel del. Jag ser även fram emot att skapa de bästa möjliga recepten och att få växa professionellt i ett champagnehus fyllt med historia, närmare bestämt vinets. Jag vill utvecklas inom detta område till slutet av min karriär. Min professionella dröm har gått i uppfyllelse. Vilka är dina intryck av Moët & Chandon? Jag känner redan att jag är en del av champagnehuset. Min restaurang i Italien serverade Moët & Chandon sedan flera år tillbaka. Detta gjorde att jag redan hade arbetat, tänkt och funderat över champagnen under årens gång och nu känner jag verkligen att jag är precis där jag borde vara. Vad tycker du om Moët & Chandons utbud av champange? Har du en favoritchampange som du använder för att kombinera med dina skapelser? Självklart! Jag uppskattar verkligen Moët & Chandons champanger och dess ikoniska Moët Impérial. Häromdagen hade jag nöjet att provsmaka Moët & Chandon Grand Vintage Collection med Benoit Gouez, Chef de Cave, och jag blev verkligen imponerad. Jag gillar även Moët & Chandons roséchampanger. Roséchampange kan användas för så många olika eleganta kombinationer i köket! Den passar ihop med kött, fågel och vissa typer av viltkött. Personligen gillar jag att kombinera den med duva eller foie gras. Vilken egenskap tror du att du har att tillföra Moët & Chandon? En bit av italiensk kreativitet förenad med en passion för fransk kultur. Jag hoppas att jag kan tillföra en anda som är intressant för huset samtidigt som jag respekterar och använder dess arv, och utvecklar dess framtid. Med en viss italiensk prägel naturligtvis!