Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar – men få äter den

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar – men få äter den

av Livets Goda

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar enligt en ny undersökning från MAX Burgers. Men trots det är det få som faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck. Nu vill MAX utmana svenskarnas matvanor med hjälp av ett Burgarexperiment som minskade matens klimatpåverkan med 80 procent.

Maten vi äter står för 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Där finns alltså stora förändringar att göra för att nå Parisavtalets mål om maximalt 1,5 graders global uppvärmning*. Klimatfrågan står fortsatt högt på agendan hos svenska folket, och omställningar krävs för att kunna bromsa klimatförändringarna. I en ny undersökning, som genomförts av Kantar på uppdrag av MAX, framgår att var fjärde svensk (27 %) har fått ett ökat intresse för mat med lågt klimatavtryck under det senaste året. Samtidigt säger färre än var femte (17 %) att de faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck.

– Det är glädjande att se att intresset för att äta mat med lågt klimatavtryck ökar. Att äta mat inom klimatets gränser är lättare och godare än många tror och vår testperson Simon lyckades minska matens klimatpåverkan med fantastiska 80 procent genom att bara äta burgare under 0,5 kg CO2e. Restaurangbranschen har världens chans att skapa nya spännande måltider som samtidigt minskar matens klimatpåverkan, säger Kaj Török hållbarhetschef på MAX.

Sänkte klimatavtrycket med burgare
Undersökningen från MAX visar att även om intresset ökat så har många svenskar en ganska negativ inställning till mat med lågt klimatavtryck. Bara 30 procent tycker att mat med lågt klimatavtryck smakar bra, samtidigt som smaken är den klart viktigaste faktorn när vi bestämmer vad vi ska äta (60 %). Dessutom uppger var tredje att de skulle äta mer mat med lågt klimatavtryck om de haft bättre kunskap om ämnet, och varannan anser att det borde finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck.

Därför genomförde MAX under våren ett Burgarexperiment. En helt vanlig svensk – Simon Lindqvist, 34 år från Delsbo – valdes ut som testperson. Under två veckor följde experimentet Simon och mätte det totala klimatavtrycket från maten han åt. Den första veckan åt Simon som han brukar, och under vecka två fick han till lunch och middag endast äta burgare från MAX med lågt CO2e. När Simons klimatavtryck från maten under de två veckorna jämfördes visade det sig att han under burgarveckan sänkt avtrycket med hela 20,6 kg CO2e – från ett utsläpp på 22,5 kg CO2e till 4,9 kg CO2e. Det innebär en minskning med 80,7 procent.

– Som många i min omgivning hade jag förutfattade meningar om mat med lågt klimatavtryck, som att det inte smakar gott och att jag inte skulle bli mätt. Därför blev jag förvånad när jag fick se resultatet av experimentet. Maten var god, jag blev mätt och det blev en enorm skillnad på mitt klimatavtryck, säger Simon Lindqvist.

Så genomfördes burgarexperimentet
•MAX Burgers annonserade efter intresserade att delta i Burgarexperimentet via sociala medier. På en ansökningssida fick sökande sen ange tre maträtter från en vanlig matvecka samt motivera kort varför man ville vara med i experimentet. För att söka behövde man vara 18 år.
•Simon Lundqvist, 34 år, från Delsbo utanför Hudiksvall valdes ut till att delta i experimentet.
•I experimentets första del fick Simon föra videodagbok och registrera allt han åt en helt vanlig arbetsvecka. Lunch och middag under perioden måndag till fredag. Totalt tio måltider. Efter den första veckan räknade MAX ihop det totala klimatavtrycket från maten Simon ätit. Totalt 25,5 kg CO2e. Se lista nedan på förteckning över maträtter och mängd. För att beräkna klimatavtrycket från Simons mat användes Världsnaturfondens Matkalkylator.
•I experimentets andra del fick Simon enbart äta köttfria burgare från MAX. Samtliga burgare hade ett klimatavtryck på, eller under, WWF:s One Planet Plate-budget om 0,5 kg CO2e. Simon förde videodagbok samt registrerade maten han åt.
Efter avslutad vecka räknade MAX ihop det totala klimatavtrycket från burgarna Simon ätit. Totalt 4,9 kg CO2e.

Hälsoundersökning
Innan och efter Burgerexperimentet genomförde Simon en hälsokontroll på Svensk Provtagning.se. Den första hälsokontrollen såg bra ut och det fanns ingenting avvikande att kommentera. Vid den andra hälsokontrollen efter experimentet avslutats upptäcktes två positiva förändringar. Läkaren kunde se att Simon fått lägre nivåer av total kolesterol likaså lägre nivåer av det onda kolesterolet LDL. Simon hade även lite högre nivåer av testosteron.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 12–16 februari 2024. Totalt intervjuades 1160 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).
Uträkningar på klimatpåverkan
• WWF – https://www.wwf.se/klimat/klimatkalkylatorn/
• MAX – https://www.max.se/globalassets/download-files/documents/climate-analysis-2022.pdf

*Parisavtalet är ett globalt klimatavtal med syftet att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och att sträva efter att begränsa den till 1,5 grader. Världsnaturfonden WWF har satt upp en klimatbudget för mat för att vi ska kunna nå det målet. Budgeten, som de kallar One Planet Plate, ligger på 0,5 kg CO2e per måltid.

RELATERAD LÄSNING