Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Irish Grass Fed Beef får skyddad geografisk beteckning av EU

Irish Grass Fed Beef får skyddad geografisk beteckning av EU

av Livets Goda

Irish Grass Fed Beef får statusen skyddad geografisk beteckning (SGB) av Europeiska Kommissionen, mot bakgrund av produktens unika egenskaper och geografiska ursprung

EU-kommissionen kontrollerar och utfärdar certifieringen och statusen beviljas specifikt till produkter som identifierats ha koppling till ett specifikt område inom EU. Kvalitetssystemet skyddar produktnamn där det finns en tydlig koppling mellan produktens kvalitet eller egenskaper och det geografiska ursprunget. Andra irländska produkter med skyddad EU-beteckning inkluderar spritdrycker som Irish Whiskey och Irish Cream Liqueur och livsmedelprodukter som Connemara Hill Lamb och Waterford Blaa.

-Jag är glad över nyheten att Irish Grass Fed Beef har uppnått detta speciella erkännande av Europeiska unionen. Ett erkännande för alla som har arbetat så hårt för att uppnå denna viktiga status för vår kvalitetsnötköttsprodukt, för deras engagemang och ansträngningar. SGB-statusen kommer bidra till att differentiera Irlands premiumposition inom nötköttsproduktion på viktiga nyckelmarknader, mot bakgrund av den exceptionella kvaliteten och hållbarheten inom vårt betesbaserade produktionssystem, kommenterar Charlie McConalogue, T.D, Irlands Jordbruksminister.

Även Bord Bias (Irish Food Board) VD välkomnar nyheten:
-Att Irish Grass Fed Beef nu får skyddad geografisk EU-beteckning har varit en långvarig ambition inom den irländska nötköttsindustrin. Irish Grass Fed Beef ansluter sig nu till en erkänd grupp av europeiska mat- och dryckesprodukter med skyddad geografisk beteckning. Vi ser fram emot att arbeta med nyckelkunder över hela Europa för att dra nytta av denna möjlighet i samarbete med den irländska nötköttssektorn, säger Jim O’Toole, VD, Bord Bia (Irish Food Board).

Den skyddade EU-beteckningen kommer gälla för nötköttsproduktion på hela Irland, eftersom irländska nötboskap betar på öppna gräsytor och naturbetesmark under större delen av sitt liv i alla Irlands 32 grevskap.

Beviljandet av SGB-beteckningen är direkt kopplat till “Irlands Grass Fed Standard” som lanserades av Bord Bia och Teagasc (Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket) år 2020. Irlands “Grass Fed Standard” är ett system som gör det möjligt att kvantifiera mängden gräs som konsumeras av köttkor, med hjälp av data som samlats in under bondgårdsrevisioner, som en del av Bord Bias nationella kvalitetssäkringssystem, “Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme”.

Denna säkerställer att nötköttet kommer från kvalificerade nötkreatur, att boskapens föda består av 90% gräs och gräsbaserat foder, samt att det betar fritt på öppna naturbetesmarker i genomsnitt 220 dagar om året under sin livstid. Endast nötkött från boskap som uppfyller dessa krav kommer att tilldelas den nya SGB-märkningen Irish Grass Fed Beef.

I nästa steg kan irländska nötköttsanläggningar begära att bli granskade av Irlands Department of Agriculture, Food and the Marine för att bli ackrediterade att producera och exportera nötkött som bär den geografiska ursprungsbeteckningen. Bord Bia kommer att inleda en kampanj för att marknadsföra den skyddade produkten Irish Grass Fed Beef till internationella kunder på viktiga europeiska marknader från och med våren 2024.

År 2022 exporterade Irland nötkött för 2,6 miljarder euro

Fakta om irländskt gräsbeteskött
Irländskt nötkött är känt för sin höga kvalitet och rika smak, vilket delvis kan tillskrivas det faktum att irländska boskap är gräsbetande. Irländska nötkreatur har ett exceptionellt högt gräsintag på 95%**, varav det mesta kommer från att de är frigående. Resultatet är gräsbetat nötkött som har specifika, positiva näringsegenskaper*** och en rik smak.  Den vackra gröna ön har den längsta gräsväxtsäsongen i Europa, och nötkreatur från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) kommer att tillbringa minst 220 dagar per år utomhus och beta på de breda kullarna och slätterna.

RELATERAD LÄSNING