Vinnarna av den årliga tävlingen World Steak Challenge har nu tillkännagivits! Irland utmärker sig med hela 62 stekar som belönades med guld-, silver- eller bronsmedaljer, och behåller därmed sitt rekord från tidigare år som det mest medaljbelönade landet bland alla deltagande nationer. I Sverige är irländskt nötkött mycket populärt och har fördubblats i värde under de senaste fem åren.
I årets upplaga av den internationella tävlingen vann irländskt nötkött 62 av de totalt 333 utdelade medaljerna, vilket är fler än något annat deltagande land och understryker Irlands ledande position som nötköttsproducent.
World Steak Challenge, som utser den bästa kvaliteten på kött från hela världen, har testat nötkött från olika delar av världen sedan 2015 och belönat det bästa köttet med medaljer i guld, silver och brons. Utöver de 62 medaljerna tog de irländska producenterna Kettyle Irish Foods hem det prestigefyllda Innovation Award för sin branschledande åldringsprocess med saltmossa. Foyle Food Group och Miller & Carter vann den imponerande titeln World’s Best Grass-Fed Ribeye med sin 30 dagars lagrade Ribeye.
Irlands stora framgång kommer sannolikt inte som en överraskning för dem som är väl bekanta med irländskt nötkött. Landet är känt för att erbjuda premiumkött av hög kvalitet, inte minst på grund av att irländska nötkreatur betar ute på de gröna öarnas frodiga kullar under större delen av året. Samtliga av de 62 vinnande irländska köttbitarna kommer från nötkreatur som fötts upp på gräs.
Ribeye visade sig vara den mest populära steken och tog hem 30 medaljer, följt av sirloin med 18 medaljer och filé med 14.
En av bronsmedaljerna vanns av den irländska producenten Dawn Meats, för deras ribeye, som finns tillgänglig i Sverige genom importören Norvida.
– Vi är mycket stolta över resultatet, som är ett solklart bevis på den erfarenhet och det engagemang som våra skickliga producenter lägger ner, vilket resulterar i nötkött av hög kvalitet som imponerar på köttälskare världen över. Inte minst i Sverige, där vi sett en fördubbling av värdet under de senaste fem åren, med ett bredare utbud av premiumkött till bra priser, säger Linda Madigan, Scaninavian Manager på Bord Bia/Irish Food Board.
I tävlingen bedöms fyra olika typer av stekar: filé, striploin, ribeye och wagyu, baserat på kriterier både i rått och tillagat skick – inklusive smak, textur, mörhet och marmorering av köttet som utvärderas. Samtliga bidrag bedöms av en panel med över 70 oberoende domare, inklusive branschexperter, kockar, slaktare samt erkända matkritiker.
World Steak Challenge organiseras av William Reed Business Media, som även står bakom de internationellt erkända prisutdelningarna “World’s 50 Best Restaurants”.
Läs mer om bedömningskriterierna här:
https://worldsteakchallenge.com/live/en/page/judging
Den fullständiga listan på medaljörer kan hittas här.