Hem Whisky & Bourbon Irlands första ekologiska whisky släpps idag på Systembolaget: Waterford Arcadian Series Gaia 1.2 Organic.

Irlands första ekologiska whisky släpps idag på Systembolaget: Waterford Arcadian Series Gaia 1.2 Organic.

av Anders Enquist

Gaia var enligt den grekiska mytologin ”Moder Jord” och den perfekta benämningen för att presentera den första irländska whiskyn destillerad på certifierad ekologisk (Irish Trust) irländsk spannmål. All whisky från Waterford har en egen unik Tèiroir code som gör det möjligt – via en kod på varje flaska – att spåra allt från spannmålets ursprung, skördedatum, marken, fatlagringen vid varje enskild tappning. 

Waterford Arcadian Gaia Edition 1.2 50%

Irland / Waterford Distillery / 700 / 40919 / 699 kr / 93p
Premiär för detta irländska upcoming destilleri som grundades 2015 av bland annat Mark Reynier, Bruichladdich ni vet. Lagringen har skett i amerikansk ek, fransk premium ek och slutligen i söta starkvinsfat: vin doux naturel. Det sätter sin prägel och ger en stiligt vinös slagsida. Den organiska hanteringen är heller det inget humbug, vi har nämligen en klart unik prägel i denna whisky, jo, man stavar sin whisky utan e innan y:et. Utsökt honungshintad aprikos och kokos i doftsötman, samtidigt drar en fin sälta i bakspåret. Ett intensivt men välansat kryddbett i gom och strukturellt stramt utdraget med zest och maritimt florala anspelningar i detta. Begynnande tobakspuffar i det långa avslutet och faten ger sig till känna men med ett balanserat sinne. Jag ser fram emot att prova destilleriets whisky med mer ålder i faten.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING