Hem Whisky & Bourbon Irländska Teeling lanserar rökig whiskey – Blackpitts

Irländska Teeling lanserar rökig whiskey – Blackpitts

av Livets Goda

Nu har det blivit dags för en ny era inom irländsk rökig whiskey, Teeling lanserar den 2 mars nämligen Blackpitts Peated Single Malt i Sverige. Med en rejäl rökighet på 55 ppm har Teeling trippeldestillerat denna single malt där man tagit inspiration från deras 24-åriga single malt – som blev utsedd till väldens bästa whiskey vid World Whisky Awards 2019. Teeling Blackpitts har även nyligen utsetts till världens bästa irländska whiskey utan åldersangivelse vid World Whisky Awards 2021. 2 000 flaskor släpps till att börja med och kommer säljas i en exklusiv presentförpackning på utvalda Systembolag. 

Namnet Blackpitts kommer från det område i närheten av destilleriet i hjärtat av Dublin där det en gång i tiden bereddes och röktes malt för den stora whiskeyindustrin i staden. En tredjedel av Teeling Blackpitts Peated Single Malt har lagrats på sauternesvinfat och två tredjedelar har lagrats på ex-Bourbonfat.

Livets Goda om Teeling Blackpitts Peated Single Malt Whiskey Batch 1

Irland / Teeling / 700 ml / nr 11675 / 599 / 94 poäng

Trippeldestillerade Teeling Blackpitts Peated Single Malt 46% är underbart sublim i sin rökiga grund och får sin lagring i före detta bourbonfat för att sedan avrundas i Sauternes fat. Här ligger maritima vindar i den torkade citrusfruktigheten. Choklad, toffée karamelliserat farinsocker och lakrits leker eggande i sötman och mot avslutet fylls det på med mörk fyllig cigarr. Det är en rik och fyllig whiskey med superbt elegant balans i komponenterna samt en skön fat- och kryddåtstramning i avslutet. Det är bara att låta Thin Lizzy ansluta till sällskapet, sedan är det kört…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING