Irony Chardonnay - En nyhet från Kalifornien som imponerar

Livets Goda 2 Jul, 2019
Vin Varför vi älskar chardonnay? Tja, den kärleken är nog rätt enkel att förklara och förstå. För finns det någon druva som bättre berättar för oss vart den vuxit och hur den lagrats? Som presterar på högsta nivå i stort sett hela vinvärlden? Vi kan vara sugna på ståltanksfräsig chardonnay från Chablis, precision från Corton-Charlemagne eller så kan vi vara sugna på en version stöpt i klassisk solvarm jänkarstil. Som nyheten Irony från Monterey County i södra Kalifornien.

Bakom Irony finner vi tredje generationen i familjen Indelicato och de har specialiserat sig på kustnära vingårdar från södra till norra Kalifornien. Det läggs stor vikt vid hållbar vinproduktion som hushållning av vattenresurser, återvinning och att skapa ett naturligt ekosystem för odling och produktion. I nyheten 2017 Irony Chardonnay hämtas druvorna från Monterey County i södra Kalifornien och det är en fin balansakt mellan generositet och fräschör.

Livets Goda om 2017 Irony Chardonnay
Det vilar något omisskännligt amerikanskt över denna, en fruktrikedom men som likväl hålls i strama tyglar. Förr var det desto mer fat i denna typ av vin, idag är det så mycket mer baserat på elegans och det lyckas Irony väldigt väl med. Här samsas mogna persikor med kryddiga nyanser, torkade örter och grillad citron och eken har endast funktionen att ge övriga komponenter djup, inte ta över. Smaken följer samma linje men växlar upp i stöddighet med en generös fruktkaskad där aprikoser, persika och mogna citrusfrukter är mest framträdande innan en skalstramhet kikar fram, nästan som tanniner, och avslutet är kryddigt med en hint av vanilj.

LG-intrycket: 89/100 LGP

Kalifornisk chardonnay till nästan inga pengar alls har vi inte varit bortskämda med men Irony gör sannerligen inte bort sig. Tvärtom så levererar vinet precis det man vill ha när vi blickar västerut och vill ha lite mer rikedom och rondör. Vinet är en nyhet på Systembolaget och har artikelnummer 72401. En flaska kostar 139 kronor och du beställer helt enkelt chardonnay’n till din föredragna butik >>. Vi plockar gärna fram en flaska när det vankas grillad hälleflundra eller lax i sommar!


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet