Hem Vinvärlden Irony Chardonnay – En nyhet från Kalifornien som imponerar

Irony Chardonnay – En nyhet från Kalifornien som imponerar

av Livets Goda

Bakom Irony finner vi tredje generationen i familjen Indelicato och de har specialiserat sig på kustnära vingårdar från södra till norra Kalifornien. Det läggs stor vikt vid hållbar vinproduktion som hushållning av vattenresurser, återvinning och att skapa ett naturligt ekosystem för odling och produktion. I nyheten 2017 Irony Chardonnay hämtas druvorna från Monterey County i södra Kalifornien och det är en fin balansakt mellan generositet och fräschör.

Livets Goda om 2017 Irony Chardonnay
Det vilar något omisskännligt amerikanskt över denna, en fruktrikedom men som likväl hålls i strama tyglar. Förr var det desto mer fat i denna typ av vin, idag är det så mycket mer baserat på elegans och det lyckas Irony väldigt väl med. Här samsas mogna persikor med kryddiga nyanser, torkade örter och grillad citron och eken har endast funktionen att ge övriga komponenter djup, inte ta över. Smaken följer samma linje men växlar upp i stöddighet med en generös fruktkaskad där aprikoser, persika och mogna citrusfrukter är mest framträdande innan en skalstramhet kikar fram, nästan som tanniner, och avslutet är kryddigt med en hint av vanilj.

LG-intrycket: 89/100 LGP

Kalifornisk chardonnay till nästan inga pengar alls har vi inte varit bortskämda med men Irony gör sannerligen inte bort sig. Tvärtom så levererar vinet precis det man vill ha när vi blickar västerut och vill ha lite mer rikedom och rondör. Vinet är en nyhet på Systembolaget och har artikelnummer 72401. En flaska kostar 139 kronor och du beställer helt enkelt chardonnay’n till din föredragna butik >>. Vi plockar gärna fram en flaska när det vankas grillad hälleflundra eller lax i sommar!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING