Hem Vinvärlden Irwin & Ribera del Duero – en vardagspärla

Irwin & Ribera del Duero – en vardagspärla

av Livets Goda

Ribera del Duero hör utan tvivel till Spaniens absolut främsta vinregioner, kanske till och med det vassaste skulle nog många hävda. Här härskar tinto fino, druvan som på andra sidan gränsen, när floden byter namn till Douro, ändrar till tinta roriz. Från den spanska sidan av floden kommer nyheten Irwin & Ribera del Duero – ett vin som är lojalt sitt ursprung och som vi gärna kallar en vardagspärla.

Förutom att gå under namnen tinto fino och tinta roriz så är druvan kanske mest känd som tempranillo och kopplingen till Rioja. Rör du dig däremot längre söderut och till La Mancha så blir druvan i stället till cencibel, i Toro kallas den tinta de Toro och i Katalonien heter den ull de Llebre. Hur var det nu, kärt barn har många namn?

Producenten Teófilo Reyes som producerat vinet hör till de stora namnen i regionen och en intressant kuriosa med firman är att Teófilo Reyes vinifierade sitt allra första vin föst vid en ålder av 74 år. Idag är det sönerna Juan José och Luis Reys som driver vidare den 60 hektar stora egendomen.

Livets Goda provar 2019 Irwin & Ribera del Duero

Samarbetet mellan den svenska importören och välkända kvalitetsproducenten Teófilo Reyes i Ribera del Duero har resulterat i detta svalt kryddiga och fruktdrivna vin på tinto fino-druvan. Som så ofta med Ribera del Duero så får vi här det bästa av två världar; solmogen mörk frukt men också det lite svalare anslaget som hänger samman med vingårdarnas högre altitud. Här bjuds plommon, björnbär och svarta vinbär i en generös stil med kryddiga toner från faten, örtblommighet och ett lätt stenfuktigt intryck. Smaken är åt det fylligare hållet, rik i sin bärfruktighet men också med strama, markerade tanniner och pigg syra som ger vinet struktur. Faten finns i smaken men är mer nertonade och avslutet är fräscht med fin längd. En vardagspärla helt enkelt!

87 p

Grillen kallar på detta vin och inte minst Secreto Iberico är en given matchning. Irwin & Ribera del Duero återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 54300 och kostar 139 kronor. Vinet beställer du till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

Mer inspiration: Casserole med färsk chorizo, padrón & karamelliserad lök >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING