Islays hemlighet: Den stora provningen

av Livets Goda

I panelen: Anders Enquist, Erik Dahlström, Henrik Aflodal & Christoffer Enquist. Poängen är ett snitt av panelens samlade poäng. Provningen genomfördes helt blint och helt random för att böka till det och i den ordning som följer. Vi tackar Marie & Bitten som så ofta styrde upp provningen.

Provningen

1. Kilchoman Single Islay Malt   50%

RS-PI, Clydesdale / 938 kr, 700 ml / 91 WBP Anders: Skön, ren fatkänsla, elegant kraft och krydda. Torr sötma med lätt honungsspets och citrusfrukt. God smacknivå, växer fint i finish. Driven gom.   Christoffer: Ljus whisky med lätt söta toner, vitek, torv, citrus, vita blommor, mineraliskt silkig, fin kryddspets, tampar, tång, sälta och hav – allt i ett. Bra tryck i fin balans. Gott. Erik: Milt rökig, fräsch med vissa örtiga inslag. Råpotatis, malt och små toner av torkad banan och samtidigt friska vindar av saftiga päron. Trevlig. Henrik: Luktar sött fruktkaramellig böcklingpastej. Underbar mix rök/sötma, ändå restrained och i balans. Nedvattnad stor varierad mun: bolmande torvrök med blomkålsvibbar understöds av estrig sötma. Skriande torvrök och söt tjära i avslutet. Imponerad!

2. The Ileach Single Malt  40%

Nr 515 / 309 kr, 700 ml / 83 WBP Anders: Lätt sensuellt spritig. Bränt karamelliserade toner, behärskad rökighet, något sur känsla och lite bitter med träig eftersmak. Föga upphetsande. Christoffer: Lite söt-dov i doft och smak. Fruktigt söta inslag med lätt, återhållsam rök. Inte helt balanserad. Erik: Kakao, nougat och höstfrukt. Inleder fint med tveksamt samarbete mellan sötma, tobak och bitterhet. Henrik: Rätt blek. Äppelmosig mjölkchoklad-doft med undfallande rök. Blek ungwhisky-mun som försöker vara rökig och faktiskt släpper av lite diesel mot slutet. Halvlång sorti över bladbeska med jodinslag. Smådeppigt avslut.

3. Kilchoman Machir Bay 46%

Nr 573 / 499 kr, 700ml / 87 WBP Anders: Fyllig, rik, lätt tobak i rökigheten. Torr sötma och kryddig spets, bra längd. Bra skjuts i finish med lite rå känsla sådär. Väcker viss nyfikenhet. Christoffer: Hmmm, nästan doftlös? Initialt väldigt snäll och len för att sedan tillta I styrka och bett. Känns väldigt naken och rå med rökiga inspel. Något obalanserad, går inte helt igång här. Erik: Kokos från faten i doften. Snäll och mjuk med markant bitterhet i alkoholen. Jag hittar inte hem här. Henrik: Florsocker-rök med limestänk och smekande sandelträ. Sockerkaksfet rök-mun, torvrök drar i blyga estrar. Skön epilog med rejält medicinalt joddrag som tippar över i lägereldsbeska. Lite vatten drar fram bladiga toner och fruktkaramell innan massor av rök väller in. Det här kan bli hur bra som helst med åren!

4. Bowmore 12 Years  40% (433)

Nr 433 / 419 kr, 700 ml / 89 WBP Anders: Lätt beska, fruktig, bärig och ren i faten. Relativt elegant och mjuk finish. Kraft med silkig elegans, snygg pjäs. Joyful. Christoffer: Mjukt fyllig med ett torrt bett, bra power och fin frukt i balans. Toner av båttampar, mahogny, aprikos, honung, saltpastiller och citrus. En god varje-dag whisky. Erik: Härligt fruktig med en tilltalande disharmoni till faten. Försiktigt rökig från kaminen i stugan vid havet. Har en silkig struktur med mineraler (?). Fin längd! Henrik: Islay-nos i världsklass: torvrök sipprar genom fruktsallad med geléhallon-sting. Stiligt och aptitligt. Smaken är vek. Lugn maltig start med defensiv rök flyter ut i savarängrökig refräng.

5. Ardbeg Uigeadail  54,2 %

Nr 10407 / 699 kr, 700 ml /  93 WBP Anders: Fyllig, djup, lätt bränt karamelliserat socker i sötman. Väl legerad och balanserad rökighet. Rå elegans och växer i finish. Mycket bra och skön käftsmäll som både ger och tar. Christoffer: Halmrökigt insteg med torkad frukt, läder och krydda. Måste vara lite högre alkoholhalt för det biter tag ordentligt, men på ett fint och balanserat vis som inte blir störande. Fin frukt, rondör, rök, styrka och sälta. En för mig skolbokswhisky från Islay som kombinerar det fruktiga med rena röktoner och fina fat, kan det vara Ardbeg? Gott är det hur som helst, det här går jag igång på. Lång och fin eftersmak. Erik: Karamell-malt, mandel och låga toner Werthers-cola i doften. Fint rökig a la klassisk Islay. Har en ton av ålder över sig med påtaglig havssälta som ger värdigt ursprung för Islay. Riktigt fin kraft och helheten håller ihop. Gott! Henrik: Måste vattnas ner för att hitta sig själv: lång komplex sherry-mun där torvrök/tjära/jod flätas in, lyfter med syrliga körsbär och stimorol-ek. Lång efterklang, en sammanvävd rökmatta med slingrande sherrytoner inklusive mineraler och kryddsprak. Doften svagaste partiet, avslaget dov klang av blomkålssoppa och röd sherryfrukt.

6. Laphroaig Select  40%

Nr 426 / 389 kr, 700 ml / 88 WBP Anders: Känns klassisk. Bra elegans, mogen stil. Mjuk men vital kraft med lite mörk citrussötma. Gillar! Christoffer: Sötrökig whisky med svartpepparkrydda, fin frukt och silkigt, torra fat. En rak och ren whisky i balans. Erik: Balanserad i doften med en fin rökig ton, läder, lite tobak och nybryggt kaffe. Klassisk struktur och väldigt mycket Islay för mig. Otroligt fin längd med hintar av torkad höstfrukt. Henrik: Ung burkig rök-arom med grön selleri och björnlim. Maltig neutral mun där kokta grönsaker härjar, sent tjär-rök och krydda. BBQ-torr final med väldig omkoppling till medicinal rök en bit in.

7. Ardbeg Corryvreckan  57,1%

Nr 10427 / 825 kr, 700 ml / 91 WBP Anders: Fyllig, oljig elegans. Tuffa fat men fin, mjuk sprit. Lite kola-choklas-toffée honung. Rökigheten sitter djupt in i benmärgen. Lite rå kraft och med en skvätt vatten utvecklas mer finess. Inte så fruktig mer en sjöbusewhisky som tar vågorna ganska elegant. Christoffer: Fin rondör med torkad frukt, citrus, choklad, silkigt kryddigt bett och bra styrka som legeras fint med torv- och halmrök. Finns ett djup och en komplexitet, tillsammans med en övergripande läcker ton av ”hav” och sälta. Erik: Fruktig doft med aningen söta toner men absolut inom ramarna. Väldigt god smak. Försiktigt rökta toner och hösfrukten ligger perfekt. Mycket behaglig eftersmak. Trivsam utan stor kraft. Henrik: Fruktig rund kakig arom där BBQ-rök anas. Nervattnad kommer torvröken fram men även desivon-sprit, en kvistig tunt spretig nos strippad från frukt. Tur att smaken hittar hem vattnad. Mastig fallfrukt och gelégodis tar på cigarrök med en bakad fet rökkänsla. Puttrande varmfruktig exit med lättsamma rökskyar.

8. Bruichladdich Scottish Barley The Classic Laddie  50%

Nr 85336 / 549 kr, 700 ml / 88 WBP Anders: Komplex, elegant och välsvarvad. Mjukt följsam, fin honungstoffé i sötman, lite snyggt karamelliserat toppat med en mörk chokladhint, äpple och citrus. Toppgod! Christoffer: Smårökig näsa med maltiga inslag, fin sötma och rondör. Möjligen lite äppeltoner i frukten. Torrt, viteksanslag med fin spänst som levererar en välgjord och god whisky i slutändan. Läcker. Erik: Återhållsam doft. Malt och lätta karamelltoner. Nötig smak med inslag av vaniljsocker. Känns god men kanske inte riktigt hittar hem. Henrik: Ung men fullt drickbar. Faktiskt inte smörkola-kvaddad. Mörka ektoner sänker tonläget som är väldans sött och maltdominant med spår av godisfrukt.

9. Bruichladdich Islay Barley 2009  50%

Nr 20294 / 615 kr, 700 ml/ 89 WBP Anders: Faten är oblyga och lite vegetala toner lever om. Finns en fin sötma och frukt som möter bra i första gominsteget. Gillar avslutet med lite cigarr och honung. Christoffer: Ung och annorlunda, mer fruktiga och blommiga anslag än något annat. Vanilj, blommor och en liten hint ananas och persika, melon? Bra balans och en fin helhet, gott. Erik: Brödig doft med inslag av brynt smör. Smaken däremot är ren och smal – inte ens några påtagliga fat- och läckert rödbärig. God men lite spretig. Henrik: Aromen räddas av hallonsylt och cederträ/parfym – faktiskt rätt charmigt! Men för sötsnäll med aningen jobbig kaffesötma/sillspad i käften och småtråkig ungkolarefräng. Lite vatten frammanar frukt och kryddenergi.

10. Laphroaig Quarter Cask 48% 

Nr 10497 / 469 kr, 700 ml / 91 WBP Anders: Honungstoner klättrandes i faten. Silkig struktur, klassisk Islay och fin rökighet med inslag av tjära, rep, brygga och torv. Väl komponerad och med aningens vatten utvecklas en fin elegans. Christoffer: Basturökig med en mjuk och len touch, fint hintad av sälta och havskänsla med rondör och fyllighet. En småsensuell och god whisky. Erik: Fin rökig doft med havssälta, ändå lättsam i karaktären. Smaken är skarp och rökigheten sitter i med malt, kakao och kaffe. En ordentlig Islay med lekfullhet i sig. Henrik: Tystlåten odör av räksallad och polerad ek med tutti frutti tablettask – sympatisk. Grym steglängd i mun, citrus och honung med sotig/fet kraftfull rök fångas in av krämig ek och jod. Lång sött torvrökig final med BBQ-slängar, blir allt sotigare. Lite syrad frukt livar upp. Vatten dödar röken och mesar till det.

11. Bunnahabhain Toiteach Unchillfiltered  46%

Nr 442 / 636 kr, 700 ml / 89 WBP Anders: Maltig näsa, något outvecklad sprit. Något oelegant. Svårfångad för stunden men har en viss charm. Lite blomster-bärig trädgårdskänsla. Växer något i finishen. Kan bli nåt. Christoffer: Korn och maltinslag, torvrök med en sotad hint, sälta, peppar, ljus ek, citrus och även en rödaktig bärton i bakpaletten. Ett balanserat bygge som är gott. Erik: Dov doft med destillat, malt och nötig mörk kakao. Bovete och malt håller i sig i smaken och det smyger fram kakao och kaffe. Saknar någon dimension men god – jag gillar stilen. Henrik: Elegant ungnos med djup, kola blandas med äppelglimtar och chokladkaka. Väldans söt mun men fint regisserad! Börjar sött äpplig, strax sötat turkiskt kaffe som tar på rökslammer. Lättsam exit. Går ut i äppellag med torvrök och välbehövlig medicinalklang.

12. Bowmore 25 Years  43%

Nr 86513 / 2 495 kr, 700 ml / 91 WBP Anders: Lite läckra jordgubbe, vilda hallon och knäckebröds toner. Småblommig rökighet, något kort kraft men i alla avseenden väldigt behaglig.   Christoffer: En rödbärighet framträder med fräschör. Maltinslag och en lättare rökighet, tillsammans med läder, tobak och honungshintar. Erik: Rödbärig och syrliga jordgubbar med lime. Försiktigt rök från eldstaden. Rund smak som tar en dovare ton än doftens tydliga bärighet. Har en ton av ålder i sig. Möbler på vinden. Håller ihop riktigt bra även om avslutet möjligtvis är lite tunn. Druvmust och vita och röda vinbär. Påminner om ovan whisky. Försiktigt rökig men känsla av druvdestillat typ Marc de Bourgogne. Elegant och torr i smaken. Har en cool råhet i sig men är inte svulstig för det.   Henrik: Fantastisk rik frukt-arom! Hallonsylt och apelsintryffel, i botten gamla kläder, överallt parfym-air. Gammaldags ekivok käft, vindsloft och hallonrök med apelsinkrokant. Efterhand tar sötare hallonkompott över, läder-ek bygger kropp. Långt eftermäle, fruktrök a la torvrök-geléhallon-tobak – fräscht! Med vattendroppe än mer avancerad kravlande gom. Absolutely stunning!

13. Bunnahabhain 18 Years Old 46,3%

Nr 85503 / 1 229 kr, 700 ml / 93 WBP Anders: Syrlig touch, något kantig silkighet men fin cigarrtobak och skönt klättrandes på tungväggarna. Lite jordig fruktighet, småmurrig skön burgundisk vinkällar-hint. Har en fin tuning och växer i avslutet. Christoffer: Hallon, torkad frukt och citron framträder i ett doftspel med fräschör. Efterhand kommer faten fram och tar tag i gommen, tillsammans med ett kryddspetsat fruktinslag. Det finns här ett djup och en komplexitet som jag gillar och hela paketet följer med i ett långt och härligt avslut. Erik: Druvmust och vita och röda vinbär. Påminner om ovan whisky. Försiktigt rökig men känsla av druvdestillat typ Marc de Bourgogne. Elegant och torr i smaken. Har en cool råhet i sig men är inte svulstig för det. Henrik: Komplex sherry-mun med exotisk frukt och praliner, alltmer saftig. Eksvärta öppnar sherry-prunkande avslut som blir kärvare ekmintig vilket bygger komplexitet – frukten lyckas stå emot, eken blir aldrig bitter. Vattnad saftar frukten på och gömmer eken, whiskyn blir så där larvigt god så man gråter av lycksalighet.

14. Mackmyra Svensk Rök  46,1 %

Nr 408 / 462 kr, 500 ml / 85 WBP Anders: Träig citrus och hallon sötma, lite grötgrynshintar. Något kantig och lite fantasilös sådär. Men inte helt tokig i avslutet. Christoffer: Inslag av bovete i en halvfyllig stil där faten snabbt griper tag. Torvrökigt med lätt citrus- och honungshint sam ett grönt anslag. En helt okej whisky som känns något ofärdig och obalanserad. Erik: Tveksam doft av artificiell citron, disktrasa och destillat. Mycket lätt i smaken med en hög diskant men egentligen inget mellan. Bra sprit men känns återigen artificiell i frukten. Hygglig längd i eftersmaken räddar upp den. Henrik: Röken har gått och gömt sig. Aromen ljuvlig dock. Parfymrök och päronglass, erotisk doft av ung älskarinna. Käften hålls hårt av aldehyder, grön basilika nedskruvad i bladiga toner, först mot slutet sötare sockerlag – kommer knappt loss från grönsakerna.

15. Lagavulin 16 Years  43 %

Nr 400 / 599 kr, 700 ml / 93 WBP Anders: Lätt järnig näsa. Bärig och rödfruktig tofféehintad rökighet. Feminin elegans och kraft. Komplex och snyggt balanserad. Tjära och brygga smyger fint fram i avslutet. Gillar det här! Christoffer: Den här tog tag på bästa vis från början till slut. Komplext register med djup, balans och finess. Apelsin, tjära, rök, malt, torkade frukter och möjligen ett lätt nötinslag i bakgrunden. Riktigt gott. Erik: Elegant doft och fin balans mellan rök, frukt och fat. Lättsam och perfekt integrerad rökighet. Väldigt snygg och väldigt god. Känns kontrollerad från början till slut. Jag vill ha mer… Henrik: Luktar torvrök och hulkande mäskig äppelfrukt, åldrat läder smeker fruktröken. Islay-typisk jodartad kålsoppsrök blandas med fruktsoppa, torvrök virvlar in med vallabodsångor – oj så läckert! Jag är så lycklig.

16. Bowmore Darkest 15 Years  43%

Nr 465 / 529 kr, 700 ml / 90 WBP Anders: Citrusfruktig, rostad rökighet, så där lite rostigt skimrande. Behaglig. Christoffer: Den här charmar mig på en gång med sina komplexa toner av kola, apelsin, diskret rök och torkad frukt. Whiskyn är mjuk och rund med balanserad rök, citrus, krydda och mineraler. Kraft, struktur och balans, allt finns här. Det är komplett och gott. Erik: Karamelliserad doft men ändå fin balans till faten. Mineraler, havssalt och kalk i den här whiskyn också. Röda bär och en del torkad höstfrukt elegant blandad med fin rökighet. Inte stor men god. Henrik: Rund god sherry-mun med hallonflörtar och fruktkaramell. Lagom fin syrlighet. Halvlång sötgod finish, lite skavad ek och knappt märkbar torvrök. Ofarligt basic stuff – no one gets hurt…

17. Laphroaig 10 Years  40%

Nr 571 / 409 kr, 700 ml / 91 WBP Anders: Citrus med mannagrynstouch, skön kombo. Elegant struktur och snygg rökighet. Läcker rackare och relativt luftig. Christoffer: Du kliver med doften in i en inbjudande bastu med rondör, grace och finess. Trätorviga inslag med återhållsam kraft. Mandelmassa vs vete och korn på något skruvat vis. Uppträder bra och smakar gott. Erik: Barrskog och fat i lättsamma toner i en försiktig doft. Smaken är större med rök från eldstaden. En ganska hård whisky – skarp och vass.   Henrik: Classic Islay. Elegant och guppigt oljig nos, halvtorr och avskalad. Luktar torvrök snärjd i honungspastill med ekon av äppelskal. Lugn och kontrollerad rök-käft. Ren maltklang, sötaktig med jod som tornar upp sig, uppbackad av fet torvrök. Fruktsuryp-avslut med vinnande medicinala röktoner, oljigt belönande.

18. Bruichladdich

Port Charlotte Islay Barley  50% 649 kr / RS-PI, Nigab / 90 WBP Anders: Karamelliserat socker gifter sig fint med den rökiga kraften. Lätt godisgod. Håller ihop bra i avslut. Tuff men elegant, robust finess. Christoffer: Fyllig elegans och en strukturerad balans mellan spriten och röken. Fruktinslag av citrus och kanske en lätt, lätt honungssötma, i kombination med bra kraft. En god, elegant och balanserad whisky. Erik: Cola och ”surt vedträd i eld” och rökta charkuterier. Fluffigt rökig. Båda gillar och ogillar men med rätt tillbehör – kanske en bit torkad renkött – så faller den nog på plats. Humörswhisky. Henrik: Arom och smak fastnar, först i eftersmaken sitter balanserna: söt röd frukt och jod/torvrök i tajt samspel, stannar i friskt rökigt maltkorn! Lite vatten släpper ut torvröken i nosen med syltig vingummi-frukt – classic Islay i Bowmore-klass.

19. Bunnahabhain Mòine  46,3

Nr 10106 / 389 kr, 700 ml / 89 WBP Anders: Lätt övermaltig näsa med spritig hint förleder lite åt fel håll inledningsvis. Men en distinkt rökighet med fruktsamhet parerar bra. Bra frukt och lätt drag av cigarrtobak i finish. Christoffer: Känns ungt men inte för den sakens skull ogin, tvärtom. Ljusa ekfat med torvinslag blandas med en lätt blommighet, citrus och krydda. Ung-rå i stilen, men det känns som att det passar smakprofilen.  God Erik: God doft av destillat, rågbörd och malt. Syrlig och aningen nervös inledningsvis. Växer med lite tid och jag möter toffée och kaffe. God men jag saknar komplexitet. Henrik: Diesel-vägg i käften, skvalpig fruktsuryp gör det gott, Läkerol bygger värme. Lång rökhulkande finish, jodartad med torvrök-pirr. Allteftersom oljigt fetare med enkel kolasötma. Ung äppellemonad ger näsan sötslag, räddas av skitig olja med korn av havssalt.

20. Ardbeg Ten Years  46%

Nr 513 / 499 kr, 700 ml / 93 WBP Anders: Citrusbärig näsa, snyggt driven och bra komplexitet. Fräsch och elegant med finkänslig och balanserad kraft. Jävligt bra! Christoffer: Finstämd och fyllig doft med inslag av citrus och salmiakrök. Smaken fortsätter på samma vis med kryddiga inslag i kombination med det initiala citrusspåret, sälta och rök. Gott och balanserat. Erik: Stor elegant doft med nyrivet citronskal och friskt sommarregn och stilig rökighet. Havssälta. Härligt komplex med massor av lager med smaker i mycket fin balans. Eftersmaken vill att jag tar en klunk till. Henrik: Smörig håglös rökair med blyerts, knappt något att upptäcka. Vatten friskar upp men frukten lyser med sin frånvaro. Fruktkaramell stiger ur gammal hatt, kraftig ek/krydda i svansen. Massor av jod faller ut i efterdyningarna, bladbeska/lagerblad balanserar. Fenomenal old-style rökmun.

21. Bowmore 18 Years  43%

Nr 80026 / 799 kr, 700 ml / 93 WBP Anders: Fin balans mellan sötma och rökighet. Stilig, elegant och harmonisk. Islay-murrig med en fint fyllig känsla. Gillar det här mycket! Christoffer: Charmig näsa med citrus, torkad frukt, torv, tång, sälta och en hint granbarr. Har bra kropp och struktur och gör inte ont att dricka någonstans. Silkig med tydliga röktoner. Erik: Elegant fruktig doft, frisk med inslag av regn, kiwi och kaffe. Relativt tät whisky med ordentlig mysfaktor på med all sin torkade röda frukt och en fin rökighet. Det här är gott och på riktigt. Henrik: Saknar stuns i nosen. Men smaken är det drag i. Läderartad start, maffig grunge-frukt a la hallonsylt och plommonsaft, försiktig torvrök anas mot slutet. Laidback avtoning, sockrad äppelfrukt och torvrökskyar med mjölkchokladkonfekt och mentolhintar, efterhand cigarrfeeling. Nobel societetsvirre.

22. Caol Ila 12 Years  43%

Nr 377 / 439 kr, 700 ml / 92 WBP Anders: Cirtusmaltig fruktighet, lätt grynig silkighet som känns bra. Rik sötma med charm. Elegant och väluppfostrad, balanserad och komplext homogen. God! Christoffer: Ung med lite tunnare struktur, fortfarande väldigt god och balanserad. Tydlig rök varvas med fat och en sötma från honung, citrus, ört och någon form päron av det grönsötare slaget. Rak och distinkt whisky som definitivt har sina kvalitéer. Erik: Frisk och elegant doft med kaffe. Stram ton, tobakstorr och rödbärig med citrus. God fet rökighet. Henrik: Frodig torvrök-arom med grönt äpple och honungspastill. God fruktkolasmak med äppelmäsk, sent jolmigt rökskvalp. Halvlång bortdöende avslutning med vilsna jod-slängar. Redig uttrycksfull gom men svag finish.

23. Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered  46,3%

Nr 10059 / 449 kr, 700 ml / 90 WBP Anders: Rätt hårt hållen i faten ger en fenol och mahogny-fernissa karaktär. Fruktigheten växer dock fram allt eftersom och med en gnutta vatten blommar whiskyn och får en gräsrostad rökighet med tobaksglimtar i finish. Vinner i längden. Christoffer: Känns mer mogen i doften än smaken. Återhållsam rök med försiktiga toner av citrus, sälta, honung och ett diskret intryck av gröna äpplen. Stabil Islay som levererar en balanserad och god upplevelse. Erik: Druvmust, vit bär och riesling-petroleum i doften. Har en riktigt god fruktig smak med ett bra syrligt bett. Däremot aningen för söt i avslutet även om jag gillar helheten mycket. Henrik: Nosen bubblar av gammelestrar och läder, färsk tobak ger nästan bourbon-känsla. Smaken leder på sherry, rik exotisk frukt och bedagad tobak. Lång varierad finish, syrlig frukt/sherry invirad i tobaksrök stannar i lagom sotig sötma. Varifrån röken kommer är outgrundligt men whiskyn är formidabel.

24. Laphroaig Triple Wood  48%

Nr 85522 / 539 kr / 700 ml / 91 WBP Anders: Lite vegetala toner från en blomstrande trädgård där cigarrplantor växt upp. Lätt rostad och äpplekaramelliserad rökighet och sötma. Ljus fatkänsla. Bra skjuts här, har ett framträdande djup efterhand. Rustik elegans. Christoffer: Basturökig med viss fyllighet och torv. Lätta toner av citrus, aprikos och krydda. Går inte helt igång här. Erik: Läckert doft med läder, tobak och ”liquid smoke”. Klassisk Islay som man skölja ner i stora klunkar framför brasan. Fantastisk eftersmak! Henrik: En tung Islay-whisky med nedgrävd nos och skönt rökhulkande käft! Synd på den tystlåtna aromen, honungspastill med smygande vinkokt salladskål – lite unket instängd. Ekivok smak av bakad rök och fruktkompott följs av burkig rök och sälta. Medicinalt avslut, jod klatschar till kålsoppa i en lunkade gropig rök-epilog.

25. Bruichladdich Port Charlotte Scottish Islay  50%

Nr 85313 / 599 kr, 700 ml / 92 WBP Anders: Citrus och granny smith-äpple läcker. En ”burgundisk” whisky med bra elegans. Sötman växer fram i finish och sötlakritsfärgade tobaksblad färgar snyggt. Ruskigt god och bra! Christoffer: Rödtonad frukt med citrus och skön sötma, fin rondör och mjukhet, trots att det känns som att det finns lite bett. Återhållsam men balanserad i röktonerna. Sammantaget uppvisar denna whisky en elegant kraft och njutningsfulla smaker. Erik: Rökta charkuterier och fint fruktig. Har en ton av vinäger i doften – ej på ett negativt vis. Mjuk till en början men växer till sig och bjuder på ett bra bett och goda fattoner i balans. Henrik: Ren stolt stil, Islaytrogen med torvrök och jod, även om elak oljigt fet bränd ved rasar in mot slutet. Behöver mer färsk frukt, godisestrar smyger i kulisserna. Smaken är ändå fint utlagd, skorpa/knäcke och söt kola lyfts av skarp ek. Vatten mejlsar fram söta godisestrar med torvrökackompanjemang. Luktar sötrök med en släng skaldjur och udda havtorn. Bra kvalitet men inte särskilt originellt.

26. Lagavulin Distillers Edition 2015  43%

Nr 20296 / 779 kr, 700 ml / 95 WBP Anders: Nästan rostat och karamelliserad körsbärssyrligt rökig. Röd bär, rep, tjära, skön kombo. Balanserad kraft, silkig finish och mycket rak. Komplex och snygg! Christoffer: Här kommer återigen en sådan där whisky som gör att det drar på smilbanden direkt från start. En fuktig bastukänsla infinner sig med sälta och båtolja, i kombination med citrus, apelsin, kola, vanilj och torkade frukter. Torrt silkiga fat. Kanon rakt igenom, kan man få mer? Erik: Oj vilken härlig doft av hav. Hela Islays kust sköljer in som en våg i munnen. Riktigt god röd fallfrukt i torkad stil. Hög diskant och chiliflarn. Allt i perfekt balans. Otroligt gott! Vilken eftersmak… Börja om, tack! Henrik: Liten nos med vag sherryarom men spännande skosula/fotsvett som blandas med ryvita-knäcke. Söt fruktmun med frisk citrusläsk mörknar i jod-rök och ek-choklad/krydda. Eftersmaken är överraskande torr asketisk och därför väldigt god. Det smakar i förstone sotig aska men planar ut i svettig marmelad – äckligt gott!

27. Caol Ila Distillers Edition  43 %

Nr 10161 / 599 kr / 700 ml / 94 WBP Anders: Bärig och maltig i ett. Mjuk struktur, elegan och fin piptobakshint. Syrlig sötma och komplex, supergod och torrt fyllig. Faten mycket väl integrerade. Bra njutningsfaktor. Christoffer: Wow, här hände det något riktigt spännande. Fylligt, rökigt, rakt med ändå med rondör, djup och komplext med balans genom hela registret som är brett och långt. I like! Erik: Citrustoner, kaffe och viss toffée i doften. Mycket god. Komplex som behöver en droppe vatten för att blomma ut till torkad frukt och rosor. Gillar mycket! Henrik: Vag äpplig doft av kolaremmar. Rund fruktsmak, lagom saftig röd frukt vältrar sig i mild rök och får skitig knäcke-exit. Halvlång retlig bullrig ekröka. Först här märks Islay-arvet med allt mörkare efterdyningar och ett sotigt stumt allvar. Smaken är god och efterklangen har en engagerande berättelse. Jag gillar det här.

28. Laphroaig 25 Years

  45,1 %Nr 85839 / 2 995 kr, 700 ml / 94 WBP Anders: Distinkt kraft med en fin sötma. Lite mandelnötter och citrus färgat av honung. Skön whisky! Christoffer: En till whisky som gör en glad på riktigt. Kanderade toner av apelsin, honung, aprikos och äpplen (röda) varvas med en finstämd, torr rökighet med bra tryck i ryggraden. Här tar jag till lite vatten för att få fram frukten och då allieras alla komponenter till ett stycke konstverk som jag vill inhalera och samtidigt ha kvar på samma gång. Med andra ord gillar jag den här starkt. Erik: Knäckebröd och druvmust i doften. Cocktailbär med citrus, torkad frukt och klädsam rökighet. Har vissa toner av gamla möbler i sig. Positivt. Mycket god! Henrik: Börjar försiktigt men gör ett storstat upplopp. Fräckt fräsch arom av citronkaramell/lime, äppelkompott och gräs, frisk och ljus. Ekivok komplex mun. Surypstart varpå röd frukt biter, ekkrydda varvar och svartpeppar knastrar, sent dimmiga röksjok. Lång sotig jämn efterklang, sötsyrlig skarp citrus vinner, medicinal jod trycker på.