1

Islaywhisky med självklar attityd

I dagens tillfälliga lansering hittar vi två skönt egensinniga Islaywhisky från Vintage Malt Whisky Company i Glasgow som bland annat är upphovsmakare till Cooper’s Choice och The Ileach Single Malt.  

Caol Ila Smoke & Sherry Oloroso Sherry Cask Finish  57%

Cooper’s Choice / Islay / Skottland / Nr 40750 / 799 kr / 94 LGP
Superläcker whisky med bra tryck i pedalen och skönt nära gränsen till vulgär i sitt intro. Men det blir aldrig vulgärt, istället blir det en akt som bjuder på mycket och bra med smått skogig rökighet, chokladsötma med stramt småbränt drag och snygg beska, och lagringen med amerikansk ek och slutklämmen i oloroso sherryfat nr 9724 skapar viss citrusfrukt i det mörka sherrykörsbärs hintade. Under resans gång harmoniseras whiskyn från den inledande fläskiga funkbasen, och visar en mer sublim sida och i avslutet smackar vi på känslor från tobak och läderfåtölj och konstaterar att det här var ju riktigt, riktigt bra. En avecwhisky som trivs med cigarren i sällskap.
Whiskyn buteljerades 2020 men ålder uppges ej, dock uppträder whiskyn med stor mognad. 700 buteljer i totalproduktion och drygt hälften av det till Sverige.

Bunnahabhain Sweet & Smoky Moscatel Cask Finish  57%

Cooper’s Choice / Islay / Skottland / Nr 40749 / 799 kr / 93 LGP
Här har vi en lagring med amerikansk ek och slutfinish i moscatel fat nr 007 och det blir ju ett sagolikt skönt spel mellan blommor och rök med tjärapastill i dimman liksom en stramt honungs och vaniljfudge klädd sötma. Längre in i resan börjar en mer vinös och bärfruktig sida av whiskyn visa sig vilket skapar finstämda nyanser i whiskyns kraft och intensitet som är ytterst luftig. En whisky för vin konnässörer… också.
Ingen ålder uppges heller här av denna 2020 buteljerade whisky. Antal flaskor till Sverige: 282 av 300.