Italiens minsta region hyllar sina mattraditioner i oktober

av Livets Goda

I italienska Aostadalen satsade man på lokala råvaror långt innan det blev trendigt. Året runt kan du hitta ett hav av matfestivaler i regionen − särskilt på hösten då råvarorna hämtas hem från fältet. I mitten av oktober arrangeras Lo pan ner-festivalen för att hylla regionens svarta bröd och i slutet av samma månad bjuder honungshuvudstaden i dalen, Châtillon, in till fest.

Aostadalen är spektakulär och minst av Italiens regioner. Den är belägen mitt i Europas högsta bergskedja Mont Blanc, på gränsen till Frankrike på ena sidan och Matterhorn och Monte Rosa i utkanten av Schweiz på den andra. I detta område mellan italiensk och fransk kultur finner man ett gastronomiskt inflytande från båda sidor.

Den minsta regionen i Italien har sina alldeles egna delikatesser som skyddas och hyllas både lokalt och på EU-nivå. Det handlar om fjällpotatisen och komjölksosten Fontina som har fått EU:s skyddande ursprungsbeteckning PDO. Osten får sin rika och särpräglade smak från korna, som på sommaren betar på upp till 700 meters höjd. En annan skyddad delikatess är saltat fläsk i form av Vallée d’Aoste Jambon de Bosses skinka, som produceras på 1 600 meters höjd.

Förutom specialbutiker som säljer lokala delikatesser finns det flera restauranger i staden Aosta, som serverar det bästa av regionens kök. I Aostadalen finns även några ansedda vinproducenter.

Regionala rätter och svart bröd
Den lokala gastronomin hyllas vid ett flertal tillfällen under året, inte minst under de mörka höstmånaderna. I början av oktober arrangeras det viktigaste och största mat- och vinevenemanget Marché au Fort i den medeltida byn Bard vid foten av det historiska fortet. Evenemanget är tillägnat traditionella produkter från Aostadalen, och på Rådhustorget kan du köpa lokala take-away-rätter.

I mitten av oktober kan du uppleva Lo pan ner-festivalen i ett stort antal byar, som hyllar regionens svarta bröd. Många byar i Aostadalen har minst en gemensam ugn, där familjer brukar turas om att baka rågbröd för eget bruk, vanligtvis en gång om året i början av vintern. Det är ett enkelt men gott bröd, gjort på lättjäst vete och råg − perfekt för familjer som är isolerade i många månader under vintersäsongen. Ibland tillsätts kastanjer, spiskummin och torkad frukt.

I slutet av oktober förvandlas även byn Châtillon till honungshuvudstad i Aostadalen. Här hyllas honung – och alla produkter som går att göra av den.

Om Aostadalen

Valle d´Aosta, Aostadalen, är med sin areal på omkring 3270 kvadratkilometer den minsta regionen i Italien. En tredjedel av områdets yta är lokaliserad 2600 meter över havsnivån. Dalen har formats av glaciärer och är omgiven av berg. Ett vackert område, spektakulärt beläget mitt bland Europas högsta toppar. Med Mont Blanc på gränsen till Frankrike på ena sidan och Matterhorn och Monte Rosa på gränsen till Schweiz på andra sidan. Det är också har man hittar den orörda och vilda nationalparken Gran Paradiso. Kulturellt finns det en spännande blandning mellan det italienska och franska. Med sin utsökta gastronomi och det breda utbudet av sportmöjligheter tillsammans med det arkitektoniska, charmiga och pittoreska alpina landskapet lockas människor från hela världen till Aostadalen. Aostaregionen erbjuder inte bara gynnsamma förhållande för de aktiva – bergsbestigare, vandrare och skidåkare, det är också en självklar destination för de som vill njuta av sin semester i vackra omgivningar. Läs mer har:http://www.lovevda.it/en