Italiensk Zucchinipizza med sous-vide kyckling till Fontanafredda Barolo

av Livets Goda

Här bjuder vi på en elegant men samtidigt smakfull middag med zucchinipizza och saftig sous-vide-kyckling, perfekt balanserade för att möta den subtila kraften hos Fontanafredda Barolo 2020. Njutning för både nybörjare och konnässörer av Piemonteviner.

Recept – 2 personer  

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Barolo Fontanafredda 2020
Piemonte / Italien / Fontanafredda / 750 / 70227 / 229 kr / 91+

Fontanafreddas – låt oss kalla det för instegs Barolo – har under många årgångar nu hållit en föredömligt hög kvalitet, med ett lika föredömligt pris som också gjort vinet tillgängliga för de flesta vinälskarna, etablerade som Piemonte noviser. 2019 var en exceptionellt bra årgång för vinet, så 2020 har en ”hard act to follow”. Och det gör den, följer upp 2019 med stolthet. Det är också en årgång som nästan förvånar med sin vitalt rödnosiga och violrosiga körsbärsfruktighet, transparenta textur liksom starkt vibrerade ursprungsnärvaro med salvia, multna löv och fuktig tobak i vindarna. Tanninerna fångar upp den underbart limestoneetsade jordmånen och driver vinet framåt med en silkig skärpa som inte hindrar flytet. Där skapar en lika melankolisk som melodisk melodi i vinet.

Kombinationen
Zucchinipizzorna och kycklingen matchar utmärkt med den här Barolon. Den eleganta och vitala körsbärsfruktigheten i vinet gifter sig väl med tomatsåsen och oreganons örtighet på zucchinipizzorna. Mozzarellans krämighet balanserar fint med vinets silkiga tanniner och dess subtila inslag av salvia och multna löv. Kycklingens milda smaker, förstärkta av rosmarinens aromer, lyfts av vinets jordnära toner av fuktig tobak och kalkstensmineralitet. Tillsammans skapar vi här en harmonisk servering där både rätten och vinet förhöjer varandras komplexitet och smaknyanser. En fullträff!

Vinet finner du på Systembolaget HÄR