Italienska Granarolo släpper tre varianter av pizzamozzarella och en bueno Granarolo Truffle Blue Cheese. Pizzamozzarellan är specifikt framtagen för riktigt krispig pizza; den innehåller mindre vätska men har samma goda smak och är lika krämig och trådig som originalet. Kommer som hel bit, riven och i kuber. Nya Truffle Blue Cheese är en mild blåmögelost med en touch av italiensk sommartryffel. Granarolo är den största italienska mejerigruppen, företaget ägs av drygt 500 italienska mjölkbönder och är det självklara valet för många italienare.
Pizzamozzarella – hel bit, riven och i små kuber
Många ser framför sig en perfekt krispig botten, men får ut en ganska sladdrig pizza ur ugnen. Det är ofta vätskan i toppingen som är boven. Granarolo lanserar nu italiensk pizzamozzarella i Sverige – samma goda Mozzarella som smälter och blir sådär härligt trådig, men med den stora fördelen att vätskan reducerats vid tillverkningen. Pizzamozzarella ger därmed ifrån sig minimalt med vätska när man lagar mat med den. Perfekt för pizza, gratäng, paj etc.
– För en italienare är det otänkbart att använda någon annan ost än Mozzarella på pizzan, och helst den med mindre vätska för ett perfekt resultat. Sen är det ingen som hindrar alla ostälskare att toppa sin färdiggräddade pizza med vår vanliga krämiga Mozzarella för en extra delizioso upplevelse, säger Luca Tonin, VD Granarolo Nordic.
– Granarolo Mozzarella Pizza hel bit, att skiva, riva eller tärna, 350 g. Rek. pris: 59,95 kr.
– Granarolo Mozzarella Grattugiata, riven, praktiskt återförslutningsbar påse, 150 g. Rek. pris: 30,95 kr.
– Granarolo Mozzarella Cubetti, små kuber, praktiskt återförslutningsbar påse, 150 g. Rek. pris: 32,95 kr.
Finstämd mix av blåmögelost och sommartryffel
Blåmögelost har en given plats på ostbrickan och matlagningen. Nu lanseras Granarolo Truffle Blue Cheese, en
mild blåmögelost, som påminner om Gorgonzola, smaksatt med 100 % italiensk sommartryffel från Norra
Italien. Med sin finstämda smak får den smaklökarna att leva La Dolce Vita. Dessutom kommer storfavoritenGorgonzola Dolce i en ny förpackningsstorlek som efterfrågats i osthyllan.
– Granarolo Truffle Blue Cheese, blåmögelost med italiensk sommartryffel, 150 g. Rek. pris: 41,95 kr.
– Granarolo Gorgonzola Dolce, naturligt laktosfri, lagrad i 50 dagar, 150 g. Rek. pris: 38,95 kr.
Receptinspiration
Tryffelspread blue cheese med ugnsbakade druvor
Du gör enkelt en alldeles underbar tryffelspread genom att vispa ihop Truffle Blue Cheese med Mascarpone och smaka av med citronzest. Perfekt på den italienska plockbrickan, servera med ett gott surdegsbröd och toppa med ugnsbakade vindruvor.
Tillagning: 25 minuter
Vispad tryffelspread
– 1 Granarolo Truffle Blue Cheese, á 150 g
– 75 g Granarolo Mascarpone
– 1 nypa salt
– 1 ekologisk citron, skalet
Mixa Truffle Blue Cheese, Mascarpone och 1 nypa salt helt slätt i en matberedare. Smaka av med
citronzest. Blanda väl och ställ svalt.
Ugnsbakade vindruvor
– 500 g röda vindruvor
– 2 msk olivolja
– 1 nypa flingsalt
– 1 msk honung
– färsk rosmarin
– 30 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg vindruvorna i en ugnsfast form. Ringla över olja, flingsalt, honung och finhackad rosmarin.
Ugnsbaka i 200°C i 15–30 minuter beroende på vindruvornas storlek.
Tillbehör
– päron
– honung
– prosciutto
– bröd
Servera den vispade ostkrämen tillsammans med ugnsbakade vindruvor, skivor av bröd, päron,
honung och prosciutto för den perfekta ostbrickan. Tips! Toppa med extra sommartryffel om du
hittar det i butiken.
Calzone Napoletano
Inbakad pizza på napolitanskt vis med vår krämiga pizzamozzarella och Ricotta är något utöver det
vanliga! Genom att välja Mozzarella framtagen för pizza säkerställer du att pizzabotten blir sådär
härligt krispig som du vill ha den.
4 pizzor
Tillagning: 40 minuter + jäsning
Degen
– 2 dl vatten
– 3 msk olivolja
– 12 g jäst
– 1 tsk salt
– 1 tsk strösocker
– 4-5 dl vetemjöl
Fyllning
– 1 Granarolo Mozzarella
bit, á 350 g
– 1 Granarolo Ricotta,
á 250 g
– 250 g salami
– färsk basilika
Tomatsås
– 1 dl passata
– 1 msk olivolja
– salt & svartpeppar
– färsk basilika
Börja med pizzadegen. Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts
upp. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Degen ska släppa från
kanterna och vara lätt kladdig. Jäs 12 timmar i kyl eller 2 timmar i rumstemperatur. Sätt på ugnen på 275°C.
Dela degen i fyra jämnstora bitar och forma till runda bollar. Platta ut till rundlar med fingrarna.
Fördela 1/4 av Ricottan över halva pizzarundeln. Lämna 2 cm närmast kanten.
Strimla salami och fördela på Ricottan tillsammans med lite färsk basilika. Toppa med skivad
pizzamozzarella, men spar fyra skivor. Vik över pizzadegen och tryck ihop pizzakanterna.
Viktigt: Gör ett litet snitt i calzonen så vätskan kan pysa ut under gräddning.
Blanda ingredienserna i tomatsåsen och bred på pizzan. Toppa med färsk basilika och den
pizzamozzarella du sparade.
Grädda pizzorna i ugn på 275°C i cirka 10-15 minuter. Har du en pizzasten, använd gärna den!
Focacciapizza med Mozzarella & kronärtskocka
Fluffig focaccia och pizza i ett – kan det bli godare? Toppad med krämig och härligt trådig
pizzamozzarella, kronärtskocka och Granarolo Quattrocento. Genom att välja Mozzarella framtagen
för pizza säkerställer du att focacciapizzan får en perfekt konsistens. Buon Appetito!
Tillagning: 30 minuter + jäsning
Focaccian
– 50 g jäst
– 6 dl vatten
– 1 dl olivolja
– 2 msk honung
– 2 tsk örtsalt
– Ca 10-12 dl vetemjöl
Tomatsås
– 2,5 dl passata
– 3 msk olivolja
Topping – steg 1
– Granarolo Mozzarella
Riven, á 150 g
– 400 g marinerade
kronärtskockor
– 2 rödlökar
– gröna oliver
Topping – steg 2
på den färdiga pizzan
– 2 msk olivolja
– 1 ekologisk citron, skal
och saft
– 50 g ruccola
– Granarolo Quattrocento
– salt
Börja med degen: lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta
snabbt ihop degen. Den ska vara rätt kladdig. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt
jäsa i 15 minuter. Blöt händerna i kallt vatten och vik degen från kanterna in mot mitten ett par gånger. Täck med
plastfolie igen och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Upprepa samma procedur. Låt sedan jäsa i
rumstemperatur i 60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. Lägg degen i en oljad, ugnsfast form, ca 30 x 40 cm. Vik degen in mot mitten.
Olja ett bakplåtspapper och lägg över, låt jäsa i ytterligare 60 minuter. Ta bort bakplåtspappret, olja
händerna och gör små hål i den jästa degen med fingrarna.
Blanda ingredienserna i tomatsåsen och klicka ut den på focacciapizzan så det blir tomatsås i alla små
gropar. Grädda i 250°C i 15 minuter. Ta ut focaccian, sänk värmen till 225°C och toppa med
kronärtskocka, skivad rödlök, delade gröna oliver och riven pizzamozzarella. Grädda i ytterligare 10-
15 minuter.
Medan focacciapizzan gräddas river du skalet och pressa saften ur en citron. Blanda med olivolja,
ruccola och salt. Toppa den nygräddade focacciapizzan med ruccola och riv över Quattrocento.