Hem Vinvärlden Jaboulets Thalabert imponerar

Jaboulets Thalabert imponerar

av Livets Goda

”115 hektar har man idag. Huvudkontoret ligger i Tain l’Hermitage och följaktligen ligger tre fjärdedelar av deras vingårdar i norra Rhône. Numera har man också 11 hektar i Châteauneuf du Pape. Vinerna därifrån, och från Gigondas, är bra om än inte riktigt ”där” ännu. Kvalitetsmässigt har Jaboulet tidigare haft det lite svajigt, men senaste åren har man gått från klarhet till klarhet under schweiziska familjen Freys ledning. Vinmakare är unga Caroline Frey. Toppvinet alla kategorier är ”La Chapelle” från Hermitage och för 1299 kronor får man en flaska av årgång 2011 (95 LGP) som är koncentrerad och mörkfruktig med läcker kaffeton i doften. Smaken är även den koncentrerad men samtidigt sval, med mycket lätt rök, pepparton och mustig god frukt i eftersmaken. Ännu ung och klart lagringsduglig. Ett vin som vi denna gång provar även i årgång 1994 som möjligen känns lite svalare och därmed ”grönare”, men som visar tydligt på vinets goda lagringsduglighet. Jag har tidigare bland annat imponerats av en härligt fyllig 1989:a. Lillebror 2010 Hermitage ””La Petite Chapelle”” (93 LGP) finns på bolaget för 497 kronor och görs av den frukt som inte ”platsar” i La Chapelle, ofta från yngre stockar. Något litet vin är det dock inte tal om. Här är doften tät av mörkfrukt med liten kaffeton och bra kryddighet. Smaken är varm och rik men ungt sluten med ceder och saftig frukt. Ett vin som, om det ska drickas nu, mår bra av dekantering. Min favorit sedan några år tillbaka är vita ”le Chevalier de Stérimberg” från Hermitage. Årgång 2011 (92 LGP) som kostar 395 kronor på bolaget, är inget undantag. Fint stenrökig doft med bra frisk frukt och liten nötighet i bakgrunden. Rik, snygg smak i fet stil med bra syra och nötig eftersmak. Ung men redan nu lång och fyllig smak. Två tredjedelar fatlagras i 6 månader (hälften i barrique) och den sista tredjedelen lagras i cementägg. Druvblandningen är cirka 66 procent marsanne och resten rousanne. Så till Crozes Hermitage ”Domaine de Thalabert”. Ett vin av syrahrankor från 1946 som visserligen är några storlekar mindre än La Chapelle, men som imponerar med sin finess och lagringsduglighet. Denna gång testas fyra årgångar och 1990 (91 LGP) är skönt utvecklad med stallighet och tobak blandat med fin saftig frukt och ett uns rök. Bra juicighet och fina kryddor blandas med kakao i lång eftersmak. Häftig! Årgång 2007 (92 LGP) finns i BS för 259 kronor och har toner av kakao, lite lakritsrök och saftig frukt. Smaken är elegant, samtidigt mycket fint fruktig med kryddighet och lång, läcker eftersmak. Årgång 2010 (93 LGP) är så vitt jag vet slutsåld, men är årgångstypiskt kraftfull med stor pomeransfrukt med inslag av körsbär och försiktig rök. Smaken är rik och snygg med bra balans, saftig frukt. Eftersmaken är lång, läcker i ung stil. Slutligen har vi årgång 2011 (91 LGP) som nu finns på bolaget för fjuttiga 199 kronor. Något lättare stil än föregångaren, men ung, fin frukt med bra pomerans och blåbärs- och körsbärstoner. Smaken bjuder på viol, söta bär, pomerans och lång saftig eftersmak med antydan till charkuterirök. Dä ä bar’ å köp! Jaboulets viner på Systembolaget finner ni här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING