Hem Whisky & Bourbon Jack Daniel´s Old No 7 – Pleasure without complications

Jack Daniel´s Old No 7 – Pleasure without complications

av Livets Goda

Jack Daniel’s är världens bäst säljande whiskey. Grundat av Jasper Newton Daniel (mer känd som känd som Jack) själv år 1866, vilket gör det till det äldsta registrerade destilleriet i USA. Varje flaska är producerad på destilleriet som ligger i Lynchburg, Tennessee. Vi har här ställt klassikern Old No 7 under luppen.

Jack Daniel’s ikoniska Tennessee bourbon No 7 baseras på mer än hälften majs (80 procent), resten på korn och rågmalt. När destillatet är klart får det sakta droppa igenom en tjock bädd av finmalen kol på lönnved. Därefter lagras den mellan 4-6 år på hårt rostade fat av Tennessee white-oak. Man använder sig även av den beprövade “sour mash”-metoden, dvs man tar 25 procent av mäsken från föregående produktionsomgång och ger en fortsatt roll i den efterföljande tillverkningen.

Jack Daniel´s

Jack Daniel´s old No 7

 

Livets Goda om Jack Daniel’s Old No. 7, 40%

Inom världen av bourbon så är Jack Daniel´s Old Nr.7 en tidlös klassiker som i tankarna för dig till amerikanska södern, där fatens förtrollande påverkan ger en genuin countrybar-känsla, liksom en kryddig edge som sig bör. Vidare sveper en nötig sirapsvind genom gomseglet och den orangea citrusfruktigheten dansar elegant och balanserat på tungan. I dess komponenter finner man även subtila toner av cederdragen tobak, som ger en djupare dimension till upplevelsen. Pleasure without complications är inte att förakta.

90 poäng

Jack Daniel’s Old No. 7, 40%
Nr 585 (700 ml) 338 kr
Tennessee, USA

Jack Daniel´s No 7 finner man på alla Systembolag

Kort om ”Tennessee bourbon”
Tennessee bourbon tillverkas i delstaten Tennessee i USA. Den liknar traditionell bourbon men har en specifik tillverkningsprocess som inkluderar en extra filtreringsteknik, kallad “charcoal mellowing” eller “Lincoln County Process”. Under denna process filtreras den nydestillerade whiskyn genom kol av sockerlönn, vilket ger whiskyn en jämnare och mildare karaktär. Därefter lagras den i brända ekfat för att få sin karaktäristiska smakprofil.

RELATERAD LÄSNING