Hem Whisky & Bourbon Jack Daniel´s Single Barrel & Gentleman Jack – en lysande paruppsättning

Jack Daniel´s Single Barrel & Gentleman Jack – en lysande paruppsättning

av Livets Goda

Jack Daniel´s: Som vi presenterat förut, Jack Daniel’s är världens bäst säljande whiskey. Det grundades av Jasper Newton Daniel (mer känd som känd som Jack) själv år 1866, vilket gör det till det äldsta registrerade destilleriet i USA. Varje flaska är fortfarande producerad på destilleriet som ligger i Lynchburg, Tennessee. Det som tål att nämnas igen är också att man gör väldigt bra whiskey, som här med Gentleman Jack & Single Barrel, vilka vi här har under luppen.

Jack Daniel´s

Jack Daniel´s lysande paruppsättning

Glas på bild: Riedel Doublerocks, finns hos Sundqvist HÄR

Gentleman Jack, 40%
Tennessee / USA / Jack Daniel / 700 ml / Nr 86864 / 429 kr / 92
När Gentleman Jack lanserades 1988 så var det den första nya whiskeyn från destilleriet på över 125 år. Det som skiljer denna butelj från originalet är, i enlighet med Jack´s nedtecknade recept, att whiskeyn filtreras genom bädden av finmalen lönnvedskol både före och efter lagringen på ekfat.
Som namnet antyder så är denna butelj en gentleman i sin utstrålning. Vi vill nog påstå att denna bourbon fortfarande lider av viss underskattning i bourbonkretsar. För perfekt? För balanserad? För harmonisk? Nejdå, bara väldigt smakfull i sin vanilj och ljust sirapsdragen citrus och äppelfruktighet. Dessutom läckert mintad tobak och lakrits i sista perioden. 

Jack Daniel’s Single Barrel, 45%
Tennessee / USA / Jack Daniel / 700 ml / Nr 70221 / 542 kr / 93+
Jack Daniel’s Single Barrel är lika individuell som det ekfat den lagras i. Därför är varje flaska försedd med numret på det fat den lagras i samt datum för buteljering. Men tillverkningsprocessen alltid densamma. När de bästa faten gallrats fram efter 4-6 års lagring så flyttas de och placeras allra högst upp i lokalen där de ligger i två år innan innehållet genomgår en andra kolfiltrering.
Här seglar fat och kryddedge i medvind. Kraften finns, men den jobbar med ett elegant sinnat tillstånd i mellanpartiet, för att gasa på i avslutet. Det blir dock aldrig för mycket, bara balanserat och njutbart. Tobak, vanilj, mandel och aprikosnosad citrus är några smaker som visar sig, liksom ett drag av tobak i sista steget. Det är delikat!

Till Jack Daniel´s sortiment på Systembolaget HÄR

Kort om ”Tennessee bourbon”
Tennessee bourbon tillverkas i delstaten Tennessee i USA. Den liknar traditionell bourbon men har en specifik tillverkningsprocess som inkluderar en extra filtreringsteknik, kallad “charcoal mellowing” eller “Lincoln County Process”. Under denna process filtreras den nydestillerade whiskyn genom kol av sockerlönn, vilket ger whiskyn en jämnare och mildare karaktär. Därefter lagras den i brända ekfat för att få sin karaktäristiska smakprofil.

Läs gärna: Jack Daniel´s Old No 7 – Pleasure without complications HÄR

RELATERAD LÄSNING