Jacob´s Creek lanserar viner lagrade på whisk(e)y-fat

”Serien kallas ””Double Barrel”” och lanseringen efterföljer två års experimenterande vilket visade att shiraz från Barossa Valley går bra ihop med skotska whiskyfat, medan cabernet sauvignon från Coonawarra hittade sin bästa matchning med irländska whiskeyfat. I den Pernod Ricard-ägda koncernen som Jacob´s Creek tillhör så finns det gott om fat att välja bland annat även Chivas Regal och Jameson ingår i samma portfölj. Enligt chefsvinmakaren Bernard Hickin så har experimenten visat att whiskyfaten förhöjer smakerna från druvorna, men han är också noga med att påpeka att olika druvor krävde olika fat. – Varje fat uppträder olika och det tog sin lilla tid att förstå effekten på vinerna för att kunna uppnå ett resultat i perfekt balans, berättar han för The Drinks Business. Vi började med druvor från Barossa- och Coonawarragårdar, från vilka vi gjorde ett premiumvin. Vinet fick sedan lagras i traditionella franska och amerikanska ekfat innan 100 procent av vinet fick en slutlagring i gamla whisk(e)y-fat. Double Barrel Cabernet Sauvignon 2012 och Double Barrel Shiraz 2012 kommer att finnas tillgängliga i Australien från och med den första juli 2014. Huruvida vinerna kommer hitta sin väg till Sverige är fortfarande oklart. Källa: The Drinks Business