“Att det just skedde på Seikon är ingen slump, restaurangen firar i år nämligen 40 år och det var här den japanska kulturen tog sin start i matväg som den första japanska restaurangen i Stockholm. Så en bättre lämpad restaurang än denna för att lansera Jacob´s Creeks första vin framtaget efter maten i fokus, kunde de knappast hitta. Vinet är ett resultat av samarbetet mellan Rebekah Richardson från Jacob´s Creek och Mamoru Sugiyama, fjärde generationens sushikock i familjen och ägare av topprestaurangen Ginza Sushi Kou Honten, som båda hade flygit världen över för att vara här denna dag. En genuint förväntansfull Rebekah berättar att detta är det första vinet som de gjort, med utgångspunkt från maten, snarare än att göra ett vin som man därefter matchar till vad som passar bäst. Hon tyckte helt enkelt att det inte fanns någon perfekt matchning till sushi, varpå tankarna började formas om ett specifikt vin till just denna matkultur. Mamoru säger dock snabbt via tolk att han inte bara tycker att vinet passar bra till sushins komplexa smaker, utan till alla former av fiskrätter. Vidare påpekade han också med en viss humor att han sedan förra hösten inte längre är innehavare till en Michelin stjärna, något som sas vid inledningen. Så hur smakar denna Wah 2012 (som betyder harmoni på japanska) Jodå, vi kan konstatera att de gjort ett ganska bra jobb. Initialt är vinet lite väl tufft med en stålkantad finish och avsaknad av frukt. Men ganska så snabbt med lite luftning, och framförallt i samband med maten så visar det upp sig från sin bästa sida. Vinet har en mjuk rondör, samtidigt som den är krispigt fräsch. Även om vinet bara innehåller 2 gr socker per liter så lyckas man få fram frukten på att bra vis, med toner av persika, citrus, fläder och päron, men en kryddhint och klädsam bitterton i avslutet. Och jag är nog beredd att hålla med Mamoru om att vinet kan passa till en större fiskrepetoar än bara sushi. Vinet finns på Systembolaget och har artikelnummer 79919, och kostar 89 kr.“
821