Hem Vinvärlden Jag vill göra chablis, inte chardonnay…

Jag vill göra chablis, inte chardonnay…

av Livets Goda

”Det går inte att påbörja en pratstund med en vinmakare just nu utan att direkt fråga: hur såg 2012 ut för er? 2012 som är en årgång med ett massivt kvantitetstapp i jämförelse med tidigare årgångar för väldigt många vinproducenter i Europa. – Ja, det var ett svårt år med bland annat alldeles för mycket regn i juni och juli, säger Didier. Men det ordnade upp sig i slutet av juli och augusti blev torr och ganska bra. Vi påbörjade skörden den 20 september vilket är ganska normalt för oss. Man kan ju jämföra det med årgång 2011 där man påbörjade skörden i de första vingårdarna redan den 21 augusti då frukten hade en väldigt snabb mognadskurva. Beträffande 2010 anser Didier att det är den bästa årgången på minst 10 år. Han säger också att det märkligaste med 2012 och det som förstörde mycket var tre kalla nätter i april, där en natt var mer än 6 grader kallare än normalt. Och detta räckte för att ställa till stora problem. – Men vi hade tur ändå jämfört med många andra. Jag var lite orolig över syran i frukten när vi skördade, men det blev bra fräschör och det känns som att det även kommer bli en årgång med bra mognad. Skörden blev som sagt mycket mindre, men det som blev var det mycket bra kvalitet på. Han säger att de senaste 15 åren har överlag varit mycket bra årgångar med fin mognad och fräschör i frukten. Jag frågar om han tror att den globala uppvärmningen har något med det här att göra och det tror han nog kan vara en bidragande orsak. – Den globala uppvärmningen ger en bra mognad och fräschör, så vi är ju faktiskt rätt nöjda om man nu får uttrycka sig så. Men det är klart att det får ju inte gå för långt, bli för varmt. Både för våra viners och jordens skull, förtydligar han. Han tillägger också att det som ändrats mest på senare år är att skörda i tid, det är det absolut mest viktiga. – Se bara på hur många vingårdsarbetare vi har idag, 22 stycken. Tidigare var det 14. Vilket innebär att vi selekterar ytterst noggrant. Och veckorna innan vi skördar har jag fyra man som enbart går omkring i vingårdarna och kontrollerar mognaden i druvorna. Exakt skördetid är ett A och O för högsta kvalitet på vinerna. Vidare arbetar man sedan 6 år tillbaka organiskt och sedan 2 år biodynamiskt på två vinlotter de Clos och 2 vinlotter de Preuses. Man kommer utöka det biodynamiska arbetet i vingårdarna framöver men man är inte ute efter en certifikation. – Allt handlar bara om det som är bäst för vingårdar och vinerna. Beträffande vinifikationen så har förändringar också gjorts under 2000 talet. – 85 procent av allt sker ju i vingården, och den största ändringen vi har gjort är att vi sedan några år tillbaka inte har några nya fat alls i lagringen, säger Didier. – Jag vill göra chablis, inte chardonnay. Det ska vara fräschör och elegans. Han säger att de provat mycket viner från 90-talet i källaren och de har lidit lite av de nya faten. Jag säger att jag inte störs av fat så länge det finns balans och elegans. Jag påpekar att jag också anser att många i Chablis ibland är alldeles för rädda för fat och ligger på gränsen till där det fräscha blir för syrligt och närapå surt och saknar djup. – Absolut, säger Didier, fat ger djup och elegans i rätt hantering, men vi upptäckte som sagt när vi gick igenom äldre viner att de nya faten hade tagit lite överhand. Och då har det slagit över åt det andra hållet. Balans! Didier berättar att man använder 2-4 gånger använda fat. För Gran Cru-vinerna, som omfattar 5 av 7 grand cru lägen i Chablis och totalt 15.2 hektar vingårdar, låter man ca 50-70 procent lagras i fat. Därefter gör man slutblenden och låter vinerna sedan vila i tank runt 6 månader. Totalt handlar det om en total slutlagring på 12-15 månader. För Premier Cru som omfattar 15.9 hektar vingårdar får 40-50 procent av vinet lagras i fat innan slutblenden får vila i tank. Här handlar det om en total slutlagringstid på 10-12 månader. ”Villagevinerna” som omfattar 20 hektar vingårdar så lagras 5-10 procent i fat och resten i tank. Total lagringstid är 8-10 månader. Man byter ut ca 10 procent av faten varje år och faten kommer från Bouchard. Varför man också blivit försiktigare i fathanteringen beror också på att Didier vill ha fram mer uttryck från terroiren, från vingårdarnas jordmån. – Fräschör, mineralitet, renhet, elegans och uttryck från terroiren, det är så vi vill att våra viner ska uppträda. Vinerna Importör i Sverige är Bibendum 2011 Petit Chablis / 85011 / 129 kr / 88 Mjuk fruktighet i mineraliskt landskap. Lite vit blommig frukt med fräscha tropiska inslag, syrlig elegans, tillgänglig och bra mognad. Lättsam fyllighet. Fräsch och tillgänglig idag. En bra petit… 2011 Chablis Domaine / 87642 / 169 kr / 89 Mogen, ung, juicy fräschör med bra djup och fin koncentration med försiktig intensitet. Grapecitrus och lite annans liksom vit blommighet ligger fint i den avrundade mineraliska skärpan. Om årgång 2010: Didier säger att han var orolig att de starka nordliga vindar som härjade i vingårdarna i början av september. Dessa vindar reducerade juicen och koncentrerade frukten. Skulle syran hålla? Men det visade sig gå bra, vinerna från denna årgång har kraft och koncentration, men även bra syra och elegans. 2010 Chablis 1er Cru Les Lys / RS-PI / 91 Charmigt, runt syrligt hull i kropp med kristallklar citrusblommig frukt, snygg vegetal hint, mineralisk, silkig balans och fräsch elegans. Bra längd. 2010 Chablis 1er Cru Mont de Milieu / RS-PI / 91 Mjuk, mineralisk kraft, citrusfrukt med honungshint och blommighet. Inte fyllig, inte torr, och bra, luftig intensitet. Det är harmoniskt och tilltalande. (årg 2008 nr.95106) 2010 Chablis 1er Cru Vaillons / 1009393 1:a februari / 299 kr / 91+ Lätt rökighet, rik frukt och fylligt, krispig fräschör. Citrusfrukt med lemongrass, blodgrape och äpple. Finns en lite läcker, rund kryddighet i det hela. Det är elegant, koncentrerat och bra. 2010 Chablis Grand Cru Vaudésir / 1009390 / RS-PI / 599 kr / 95+ Bevarad kraft och djup i fräschören. Motstånd i tanniner men med rondör, elegans och finess och frukt som fullkomligt strålar som bas med det mineraliska, silkiga grundbygget. Det är generöst och förföriskt tillgängligt idag, men kommer vara snygg lång tid framöver då det finns en latent koncentration och tyngd i vinet. 2010 Chablis Grand Cru Bougros / 95019 / 459 kr / 94 Här bjuds det på en kort, elegant champagneresa inledningsvis. Mogen frukt men med spänst och mjuk, balanserad och följsam, elegant kraft. När vi sedan ges en förnimmelse av rödfärgad, citrus frukt som hallon, blodgrape och syrliga jordgubbar, då blir det himla gott… 2010 Chablis Grand Cru Les Clos / 99171 / 599 kr / 95+ Allt Didier säger att man vill med sina viner tycker jag denna årgång av Les Clos visar. Det är elegant, mineraliskt, terroirstint, fräscht och rent. Samtidigt finns här tyngden, kryddan, silkigheten, koncentrationen och mjuka intensiteten. Chardonnayfrukten är ung men uppträder oerhört moget och stilrent. Riktigt snyggt! Och långlivat… 2009 Chablis Grand Cru Les Clos / 94 Rödfärgad citrusfrukt, silkig och rund och nästan fånigt förförisk idag. Sensuell och närapå yppig och läcker årgång av vinet. Också med en hel del personlighet. Jag är svag för den här till en början som synes ytligheten, men som visar sig inte bara vara snygg på ytan, det finns även substans. En oerhört charmig sådan. 2008 Chablis Grand Cru Les Clos / 93 Mörkare citrusfrukt, men inte röd, däremot lätt rökig. Är aningen mer tanninstinn men vinner mycket på en mycket juicy fruktighet som bär hela vägen. Transparent i koncentration och det mineraliska. 2007 Chablis Grand Cru Les Clos Bedöms ej då jag anser att det fans en viss orenhet i vinet. Kan vara en dålig flaska. 2006 Chablis Grand Cru Les Clos (provad i oktober på Livets Godas redaktion) / 94 Också en dricka-idag-årgång med charmig, fyllig fatflirtighet och fruktdränkt, dagsfärsk terroir. Således lite rundare och sötare citrusfrukt, snällare tanniner och mjukt mineralisk. Men genrös och sensuellt läcker. Underskattad årgång! 2001 Chablis Grand Cru Les Clos (medhavd butelj av Anders Levander) / 90 Svår årgång, okej resultat trots botrytis. Tobakshintar, frukt i snabb utveckling och torra tanniner liksom svagare frukt är inte så illa som det låter. Foto: Anders Enquist

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING