Svenska konsumenter är i världsklass när det gäller att panta, men returglasflaskor förväxlas ofta med engångsglas och hamnar i återvinningen istället för pantautomaterna. Detta gör att flaskorna inte når sitt fulla klimatpotential. Sveriges Bryggerier har listat Sveriges samtliga pantställen för returglasflaskor och Jämtlands län sticker ut som det län där det finns flest pantställen per invånare medan det i Stockholm finns minst pantställen.
Inför julen är försäljningen av drycker såsom mineralvatten, julmust, läsk och öl på returglasflaska som högst. Genom att lämna dessa flaskor i pantautomaterna kan bryggerierna återanvända dem upp till 40 gånger, vilket drastiskt minskar klimatavtrycket.
– Just nu är det högtryck i bryggerierna inför julen. Flera av julbrygderna tappas traditionellt på returglasflaska, vilket är en klimatsmart och trevlig förpackning. Men för att konsumenterna i högre utsträckning ska välja returglasflaska när de köper dryck är det viktigt att det finns gott om pantställen. Här ligger Jämtland i topp och Stockholm i botten, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.
Topplista – Flest pantställen för returglasflaskor per 1000 invånare
I genomsnitt finns det 0,16 pantställen* per 1000 invånare i Sverige, vilket innebär att tillgängligheten varierar beroende på var i landet man befinner sig. Här är en topplista över de fem län med flest respektive minst antal pantställen för returglasflaskor per 1000 invånare.
1. Jämtlands län: 0,35
2. Värmlands län: 0,31
3. Västerbottens län: 0,30
4. Dalarnas län: 0,26
5. Västernorrlands län: 0,24
Bottenlista – Minst pantställen för returglasflaskor per 1000 invånare
1. Stockholms län: 0,10
2. Uppsala län: 0,13
3. Östergötlands län: 0,14
4. Skåne: 0,14
5. Södermanland: 0,14
* Med pantställe menas en livsmedelsbutik med Tomra-automat där det går att lämna in returglasflaskor och få tillbaka pengar samt alla landets 450 Systembolagsbutiker som också tar emot returglasflaskor.
– Att förbättra tillgängligheten för pantning är avgörande för att öka andelen returglasflaskor som återanvänds och därmed minska klimatpåverkan. Vi uppmanar alla att lämna sina returglasflaskor i pantautomaterna eller direkt i Systembolagsbutiken – en liten insats som gör stor skillnad, säger Anna-Karin Fondberg på Sveriges Bryggerier.
Kort fakta om returglasflaskor
- Returglasflaskor finns i två storlekar: 50 cl (levereras i blå back) och 33 cl (levereras i röd back).
- Du kan panta enstaka returglasflaskor, du behöver inte gå tillbaka med en full back.
- På Systembolaget kan returglasflaskor stå uppställda i hyllan. När de inte står i den blå eller röda backen kan man lätt missa att det är en pantflaska. Titta på hyllkantsetiketten, eller bak på flaskan, där framgår det att det är en pantflaska.
- Hela 85 procent av returglasflaskorna från Systembolaget hamnar i återvinningen istället för pantautomaten.
- Alla landets 450 Systembolagsbutiker tar emot returglasflaskor, samt 1230 livsmedelsbutiker med Tomra-automater för returglasflaskor.
- 2023 såldes 30 miljoner liter dryck på returglasflaska, och genom att panta dessa kan vi bevara vårt unika retursystem som funnits sedan 1800-talet.