Hem Vinvärlden Jansz Premium Cuvée – ytterst seriöst mousserande från Tasmanien

Jansz Premium Cuvée – ytterst seriöst mousserande från Tasmanien

av Livets Goda

Egentligen är det rätt märkligt att det inte pratas mer om Tasmanien som vinodlande region då förutsättningarna är optimala och producenterna under många år har demonstrerat sin skicklighet med idel högklassiga viner på inte minst pinot noir men även mousserande har visat sin klass. Och det är just det sistnämnda vi nu har i våra glas; familjeägda Jansz Premium Cuvée, ett mycket kvalitativt bubbel på chardonnay och pinot noir.

Druvor har odlats på Tasmanien i snart 200 år men det är först på 1950-talet som förutsättningarna alltmer uppmärksammas, inte minst av immigranter från vinproducerande länder i Europa. Idag har Tasmanien drygt 160 licensierade producenter verksamma i något av öns sju distrikt. Klimatet är tempererat och druvorna uppnår naturlig hög syra som inte minst gör produktion av mousserande viner särskilt intressant.

Jansz återfinns i det nordöstra hörnet av Tasmanien, i Pipers River-regionen i Tamar Valley. Känt som öns främsta tillhåll för just mousserande viner och likheterna med Champagne är flera, något som förklarar varför Louis Roederer tidigt visade intresse för regionen.

Jansz Premium Cuvée är en nyhet på Systembolaget och druvkombinationen med cirka två tredjedelar svalvuxen chardonnay och en tredjedel pinot noir ger ett vin med imponerande skärpa och renhet i frukten. Ett ypperligt val som nyårsbubbel.

Livets Goda provar Jansz Premium Cuvée från Tasmanien

I glaset bjuds en fruktdriven doft där persika, citron och mogna saftiga äpplen kikar fram tillsammans med ett blommigt anslag och viss nougatnötighet. Smaken visar upp ett mousserande vin i sval men ändå rikt fruktig stil där moussen bjuder på en smeksam approach tillsammans med pigg syra. Vissa mognadstoner kan skönjas och då främst från chardonnaydruvan som visar upp ylle och maritima inslag. Torrt, uttrycksfullt och med tydlig ambitionsnivå. Ett mycket lyckat mousserande från Tasmanien.

88 p*

Svalheten i vinet gör att det uppför sig på samma vis som champagne och därmed fungerar det till samma typer av maträtter. Chardonnayn har mer att säga till om i denna Premium Cuvée så tipset är att servera rätter på skaldjur, pilgrimsmussla eller vit fisk, gärna med en klassisk gräddig vitvinssås därtill.

I skrivande stund finns Jansz Premium Cuvée i drygt 60 Systembolagsbutiker men du kan beställa det till övriga utan extra kostnad. En flaska (750 ml, 12%) kostar 189 kronor och artikelnumret är 7957.

Till Jansz HÄR >

* Stark rekommendation. Bra, kvalitativ dryck.

RELATERAD LÄSNING