Hem Vinvärlden Januaris exklusiva lanseringar från Solera

Januaris exklusiva lanseringar från Solera

av Christoffer Enquist

Bordeaux, norra Rhône, Wachau och Tupungato. Årets första premium-lanseringar från Solera innehåller lagrinsdugliga viner från klassiska distrikt i Gamla och Nya Världen.

Saint-Péray och Cornas från Alain Voge
Alain Voge var en av de första producenterna i norra Rhônedalen att odla ekologiskt och biodynamiskt. Fokus är hållbart producerade kvalitetsviner från Cornas, Saint-Péray, Saint-Joseph och Côtes du Rhône.

Saint-Péray Ongrie har gått under namnen Cuvée Boisée och Terres Boisées, vilka båda anspelar på att ekfat använts i vinifieringen. Alain Voge var pionjär med att använda ekfat för vita viner från Saint-Péray. Namnet Ongrie som vinet heter sedan 2015, är istället ett äldre namn på det läge där druvorna kommer ifrån.

Saint-Péray Ongrie
Pris: 319 kr
Antal flaskor som lanseras: 360
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 92827-01
Distrikt: Saint-Péray
Årgång: 2017
Druva: 100 % Marsanne

Odlingsområde: Saint-Péray är totalt 85 hektar, och vingårdsläget Ongrie 1,5 hektar. Stockarna är omkring 50 år gamla, och odlas i jordar rika på granit, kalksten och lera.
Vinifiering och lagring: Druvorna skördas för hand. Vinet lagrades i 13 månader på sin jästfällning, i 30 % nya franska fat på 228 och 400 liter. Totalt producerades 4450 flaskor av årgång 2017.
Lagringspotential: Omkring 5-7 år.

Les Vieilles Vignes är tolkningen av en äldre vingårdslott som länge funnits inom familjen och producerades för första gången på 1970-talet. Tidningen Decanter (Matt Walls, 2018) ger vinet 96/100: ”Detailed, focussed, structured and textural, this is captivating and true to its terroir.”

Cornas Les Vieilles Vignes
Pris: 599 kr
Antal flaskor som lanseras: 240
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 92826-01
Distrikt: Cornas
Årgång: 2017
Druva: 100 % Syrah

Odlingsområde: Cornas är totalt 152 hektar. Detta vin kommer från odlingslägena Combe, Patou, La Côte, Thézier, Les Mazards och Chaillot som tillsammans utgör 3,5 ha. Odlingarna är placerade ca 200 möh, i sydöstlig riktning. Vinrankornas rötter tvingas gräva sig långt ner i den magra jordmånen av granit för at få vatten och näring.
Vinifiering och lagring: Druvorna skördas för hand. En del av druvorna avstjälkas, jäsningen sker med 20 % hela klasar. Lagringen sker under 20 månader i fat om 228 liter varav 15-20 % är nya. Totalt producerades 13 130 flaskor av årgång 2017.
Lagringspotential: Omkring 20 år.

Saint-Emilion Grand Cru från Clos Cantenac – för första gången i Sverige

Clos Cantenac består av 6 hektar Grand Cru-klassade vingårdar i Saint-Emilion. Charlotte Krajewski är oenolog, och hennes far Martin ägare. Egendomen köptes år 2007 av vännerna Martin Krajewski och Marcus Le Grice. Innan dess hade den varit i samma familjs ägo under 200 år. Sedan övertagandet har man valt en hållbar filosofi som inkluderar täckgrödor och naturliga preparat. För att uppnå optimal mognad tas beslut kontinuerligt under växtsäsongen om vilken typ av beskärning som behövs, och när skörden ska ske.

Clos Cantenac
Produktnamn: Clos Cantenac Grand Cru
Pris: 499 kr
Antal flaskor som lanseras: 180
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 93801-01
Distrikt: Saint-Emilion Grand Cru
Årgång: 2015
Druva: 100 % Merlot

Odlingsområde: Clos Cantenac består av 6 hektar mark i Saint-Émilion Grand Cru. Vingårdarna är planterade på grusiga jordar med inslag av kalksten, sand och lera.
Vinifiering och lagring: Druvorna skördades för hand mellan 15-25 september. Druvorna kallmacererades under 8 dagar för att framhäva delikata fruktaromer. Vinet lagrades under 14 månader i 40 % nya och 60 % andraårsfat av fransk ek. Totalt producerades 12500 flaskor.
Lagringspotential: Producenten uppger att vinet utvecklas positivt fram till år 2035.

Två årgångar Smaragd Achleiten från Domäne Wachau

Domäne Wachau är djupt rotade i Wachauregionen. Nära 420 hektar odlas av medlemmarna i detta kvalitativa kooperativ vars land upptar mer än 30 procent av Wachau’s vinodlingsareal. Önologen Heinz Frischengruber fokus ligger på viner från enkilda vingårdslägen.
Om årgång 2018 uttrycker han sig så här:
”2018 was one of the hottestand most extreme summers, yet the wines display vitality and freshness. We would call it a classic, balanced vintage, as this corresponds to a cooler vintage style.”

Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten
Producent: Domäne Wachau
Pris: 299 kr
Antal flaskor som lanseras: 1800
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 92712-01
Årgång: 2018
Distrikt: Wachau ligger längs floden Donau, cirka sex mil nordväst om Wien. Odlingarna ligger på branta terrasser som hålls uppe av gamla stenmurar som numera räknas till ett skyddat världskulturarv. De mycket prestigefulla vingårdarna Achleiten, Kollmitz, Loibenberg och Tausend-Eimer-Berg finns alla på Domäne Wachaus vinodlingskarta.
Odlingsområde: Druvorna till detta vin kommer från vingårdsläget Achleiten i byn Weissenkirchen. Vingården är brant med stenterrasser som anlades på 1100-talet.
Vinifiering och lagring: Druvorna skördades för hand i mitten av oktober. Druvorna valdes ut för att producera ett vin med kvalitetsbenämningen Smaragd. Inledande skalmaceration i åtta timmar. Druvorna pressades sedan lätt. Jäsningen skedde på stora träkar och på ståltankar. Vinet vilade sedan en längre tid på jästfällningen.
Den 24 januari lanseras även 300 flaskor av årgång 1993, priset är 549 kr och vinet har artikelnummer 90183-01.

Bergs-Malbec från Finca Sophenia
Finca Sophenia grundades och drivs av Roberto Luka. Han insåg tidigt att Gualtallary i Tupungato hade en stor potential för att odla och producera kvalitetsviner. År 1997 fann han de vingårdar vid Andernas fötter som idag odlas med bland annat Malbec. Dessa finner vi på 1200 meter över havet, där klimatet är svalt, solen stark och kontrasterna mellan dag och natt skarpa.

Finca Sophenia Synthesis Malbec
Producent: Finca Sophenia
Pris: 239 kr
Antal flaskor som lanseras: 480
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 95867-01
Distrikt: Tupungato, Gualtallary
Årgång: 2017

Odlingsområde: Druvorna odlas 1200 meter över havet, vid Andernas fötter. Jordmånen är stenig med lös struktur.
Vinifiering & lagring: Urvalet av druvor sker först i vingården, och därefter på sorteringsbord. Skörden sker för hand i början av april. Kallmaceration skedde under 10 dagar. Vinet lagrades i nya franska ekfat under 12 månader, följt av 6 månaders lagring i flaska före lansering.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING