Japanerna som tävlar i Falafel-VM i Malmö

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Tisdag den 12 juni firar hela världen Internationella Falafeldagen och nu på lördag, den 16 juni, hålls för första gången en Falafelfestival och ett Falafel-VM i Malmö.

Ett hemligt artistframträdande med falafeltouch, falafelkonst, foodtrucks och andra aktiviteter, samt 15 falafelföretagare från olika länder som tävlar i International Falafel Award™ på piazzan framför Malmö Konsthall. 

Kampens mest långväga deltagare, Taguchi Naoto och Ayako Hina driver till vardags restaurang Gold Falafel i Osaka, Japan:

- Första gången vi hörde talas om International Falafel Award™ var på Instagram, säger Taguchi Naoto. Vi har aldrig varit i Sverige tidigare och bestämde oss för att ställa upp. Falafeln som företeelse är rätt okänd här – i hela Japan finns det bara omkring 10 falafelställen. Nu hoppas vi förstås att vår Osaka-variant, tillagad med mycket kärlek, ska falla juryn i smaken och leda oss till vinst i Malmö.

Festivalen och tävlingen, med olika delmoment, pågår mellan kl 9 och 17 den 16 juni. I VM-juryn sitter meriterade kockar och matexperter, varav Zeina Mourtada som driver den flerfaldigt prisbelönade matbloggen Zeinas Kitchen. Zeina bor i Stockholm men är delvis uppvuxen i Malmö. Hennes föräldrar kommer från Libanon, där de gröna kikärtsbollarna också är högt älskad vardagsmat. Zeina Mourtada tror på matens kraft att förena människor och ser stort fram emot att få utse världens bästa falafel i Malmö på lördag:

- En riktigt god falafelboll ska vara frasig på utsidan och saftig inuti. Den får absolut inte vara torr! understryker Zeina. Konsistens och smak är A och O. Nyfriterad, varm, vällagad falafel är en delikatess. Ska man tro min mamma så är det absolut förbjudet att servera allt annat än en urtraditionell falafel. Det är tur att det är jag och inte hon som sitter i juryn! skrattar Zeina.

Malmö Stad är med och stöttar festen:

- Från Malmö Stads sida tror vi att en falafelfestival och International Falafel Award™ har stor potential att bli en årligt återkommande folkfest, säger Karin Tingstedt, projektledare för evenemang på Malmö Turism.


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet