Japanerna som tävlar i Falafel-VM i Malmö

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Tisdag den 12 juni firar hela världen Internationella Falafeldagen och nu på lördag, den 16 juni, hålls för första gången en Falafelfestival och ett Falafel-VM i Malmö.

Ett hemligt artistframträdande med falafeltouch, falafelkonst, foodtrucks och andra aktiviteter, samt 15 falafelföretagare från olika länder som tävlar i International Falafel Award™ på piazzan framför Malmö Konsthall. 

Kampens mest långväga deltagare, Taguchi Naoto och Ayako Hina driver till vardags restaurang Gold Falafel i Osaka, Japan:

- Första gången vi hörde talas om International Falafel Award™ var på Instagram, säger Taguchi Naoto. Vi har aldrig varit i Sverige tidigare och bestämde oss för att ställa upp. Falafeln som företeelse är rätt okänd här – i hela Japan finns det bara omkring 10 falafelställen. Nu hoppas vi förstås att vår Osaka-variant, tillagad med mycket kärlek, ska falla juryn i smaken och leda oss till vinst i Malmö.

Festivalen och tävlingen, med olika delmoment, pågår mellan kl 9 och 17 den 16 juni. I VM-juryn sitter meriterade kockar och matexperter, varav Zeina Mourtada som driver den flerfaldigt prisbelönade matbloggen Zeinas Kitchen. Zeina bor i Stockholm men är delvis uppvuxen i Malmö. Hennes föräldrar kommer från Libanon, där de gröna kikärtsbollarna också är högt älskad vardagsmat. Zeina Mourtada tror på matens kraft att förena människor och ser stort fram emot att få utse världens bästa falafel i Malmö på lördag:

- En riktigt god falafelboll ska vara frasig på utsidan och saftig inuti. Den får absolut inte vara torr! understryker Zeina. Konsistens och smak är A och O. Nyfriterad, varm, vällagad falafel är en delikatess. Ska man tro min mamma så är det absolut förbjudet att servera allt annat än en urtraditionell falafel. Det är tur att det är jag och inte hon som sitter i juryn! skrattar Zeina.

Malmö Stad är med och stöttar festen:

- Från Malmö Stads sida tror vi att en falafelfestival och International Falafel Award™ har stor potential att bli en årligt återkommande folkfest, säger Karin Tingstedt, projektledare för evenemang på Malmö Turism.


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet