Japanerna som tävlar i Falafel-VM i Malmö

Livets Goda 11 Jun, 2018
Mat och Restaurang Tisdag den 12 juni firar hela världen Internationella Falafeldagen och nu på lördag, den 16 juni, hålls för första gången en Falafelfestival och ett Falafel-VM i Malmö.

Ett hemligt artistframträdande med falafeltouch, falafelkonst, foodtrucks och andra aktiviteter, samt 15 falafelföretagare från olika länder som tävlar i International Falafel Award™ på piazzan framför Malmö Konsthall. 

Kampens mest långväga deltagare, Taguchi Naoto och Ayako Hina driver till vardags restaurang Gold Falafel i Osaka, Japan:

- Första gången vi hörde talas om International Falafel Award™ var på Instagram, säger Taguchi Naoto. Vi har aldrig varit i Sverige tidigare och bestämde oss för att ställa upp. Falafeln som företeelse är rätt okänd här – i hela Japan finns det bara omkring 10 falafelställen. Nu hoppas vi förstås att vår Osaka-variant, tillagad med mycket kärlek, ska falla juryn i smaken och leda oss till vinst i Malmö.

Festivalen och tävlingen, med olika delmoment, pågår mellan kl 9 och 17 den 16 juni. I VM-juryn sitter meriterade kockar och matexperter, varav Zeina Mourtada som driver den flerfaldigt prisbelönade matbloggen Zeinas Kitchen. Zeina bor i Stockholm men är delvis uppvuxen i Malmö. Hennes föräldrar kommer från Libanon, där de gröna kikärtsbollarna också är högt älskad vardagsmat. Zeina Mourtada tror på matens kraft att förena människor och ser stort fram emot att få utse världens bästa falafel i Malmö på lördag:

- En riktigt god falafelboll ska vara frasig på utsidan och saftig inuti. Den får absolut inte vara torr! understryker Zeina. Konsistens och smak är A och O. Nyfriterad, varm, vällagad falafel är en delikatess. Ska man tro min mamma så är det absolut förbjudet att servera allt annat än en urtraditionell falafel. Det är tur att det är jag och inte hon som sitter i juryn! skrattar Zeina.

Malmö Stad är med och stöttar festen:

- Från Malmö Stads sida tror vi att en falafelfestival och International Falafel Award™ har stor potential att bli en årligt återkommande folkfest, säger Karin Tingstedt, projektledare för evenemang på Malmö Turism.


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet