En japansk highball tillhör familjen cocktails där man blandar sprit med en större del alkoholfri mixer (sodavatten eller tonic). Grunden finner vi från tidigt 1900-tal då man blandade skotsk whisky med soda – ”scotch & soda”. Enkelt, läskande och gott. I vårt exempel här har vi basen i den eminenta Nikka Coffey Malt.
Glas på bild: Riedels Drink Specific Highball
Drinkbas
Nikka Coffey Malt, 2024 Edition, 45%
Japan / The Nikka Whisky Distilling Co / 700 / 11277 / 675 / 94+
Dags för 2024 års buteljering av denna subtila whiskyakt som Nikka utvecklade 2013 och som färdigställs på Miyagikyo Distillery och destilleras i Nikkas Coffey pannor, inkluderande en del av de gamla batcherna med destillat importerat från Ben Nevis. Lagringen sker i ombyggda och omkolade bourbonfat och enligt Nikkas praxis i detta fall uppges ingen ålder. Trots (eller tack vare) den förmodliga relativt ungdomliga hemligheten finns en mogen elegans med tobak och läder i den fascinerat attraherande fruktighetens noter av citrus, ungsbakade äpplen, gräddsmekt persika, karamelliserade körsbär och fikon, och allt berikat med ingefära, kanel och vanilj. Älskar man något, så älskar man något, och det här älskar vi.
Så mixar du en Ginger Highball – ingredienser
5 cl Nikka Coffey Malt
10 cl of Ginger Ale (vi valde Ekobryggeriet)
Isbitar
Garnering – en skiva citron
Så gör du
Fyll upp ett highball glas med isbitar och i whiskyn. Rör med en sked runt försiktigt ett par varv. Toppa upp med ginger ale och rör om ett varv till. Garnera med en skiva citron.