Hem Whisky & Bourbon Japansk maltwhisky i fokus

Japansk maltwhisky i fokus

av Livets Goda

Tastingen I panelen: Henrik Aflodal, Anders Enquist och Christoffer Enquist Hakushu 12 år 43% Nr 594 ordinarie / 561 kr Aflodal 81 / Enquist 87 Släppt för första gången 1994. Görs mestadels på lättrökt malt, 2-3% hårdrökt malt och en skopa orökt malt. Hack-SHOO brukade vara en trist ihålig whisky och även om den bättrat sig på senare år är 12-åringen fortfarande svagaste kortet i Suntorys uppställning. Aldehyder belägrar doften som har fruktig sötma i basen men annars mest luktar gräs. I munnen gräsigt anslag innan livlig frukt kommer loss, sent ekbeska och krydda. Spricker i eftersmaken, metallisk tomgång liksom, sent rökstick. Hakushu 18 år 43% Nr 86435 / 1 496 kr Aflodal 91 / Enquist 92 Gjord på lättrökt malt med en näve (5%) hårdrökt malt, till del lagrad på japansk ek. 18-åringen gick från sömnpillermun till kalasande på estrar och rök för några år sedan. Dagens tappning håller formen. Stor rik doft, ett fruktpotpurri som gör panelen tårögd. Apelsinchoklad möter vaniljtopp. Gräset får också plats. Komplex mun med virrvarr av exotisk frukt, sent skarpa ekskott och röknubb. Lugnar sig betänkligt in i eftersmaken där mild frukt bär, kvar stannar i en känsla av torvrök. Utmanar Yamazaki om tronen som kejsare i Suntorys värld. Yamazaki 12 år 43% Nr 420 ordinarie / 561 kr Aflodal 89 / Enquist 89 Världens största japanska singelmalt var också först på banan, lanserad i full skala nationellt 1984. Så här bra har inte Yamazakis huvudmalt varit på många år. Överraskande rik fruktighet som ramas in av sockerdricka och vaniljfudge. Samtidigt återhållen med ektoner. Långsam mun, estrar kravlar sig fram och möter till slut krydda som retar och vispar runt. Enkel sockrig exit med aldehyder i botten och växande ek. Skönt att smaken inte är så tok-estrig som förr, den där kittlingen mot slutet är ny vilket lyfter allting några snäpp. 12-åringen snuddar vid fornstora dagar igen, spännande. Yamazaki 18 år 43% Nr 86837 / 1 187 kr Aflodal 92 / Enquist 94 Sherryfatslagrad premiumversion från Japans äldsta destilleri grundad 1924. Yamazaki är känd för sin omutliga estrighet och många tycker nog att 18-åringen är för mycket (påhejad av sherryfat som den är). Doften bågnar under tung sherry och massor av ek. Körsbärslikt stickande. Och massivt charmig! Mikroskopisk droppe framkallar konfekt och lite torrare 70 procentig choklad. I munnen reser sig en väldig sherryvägg efter en lugn inledning, sent ekskrammel in i sherryvaggande enkel eftersmak. Den där vattendroppen lättar upp och gör smaken luftigare, frukten växer större med mer syra och en kryddfas grävs fram. Eftersmaken är lång och paraderar rik sherryfrukt, dessutom espresso-influerad med rökspår! Enquistarna rullar med ögonen, pinotfat-feeling nämns ihop med cigarrhint i finishen. Aflodal hissar lyriskt en tappning som bara blir bättre. Något år bort smälte smaken undan bland övermåttan estrar. Nu är den nära himlen med lite vatten. Miyagikyo 43% Nr 86880 / 551 kr (50 cl) Aflodal 88 / Enquist 88 Instegswhisky från Nikkas Sendai Distillery. Ojoj vilken godispåse. När panelen fick denna i glasen gjorde vi samfällt vågen. Det är så här japansk whisky ska smaka! Söt gladfrukt i näsan, typ päroncider och äppelMER. Med sake-toner i bakgrunden. En syntes av allt det Japan står för. Lättdrucken enkel rak smak, godisarom åt äpple/päron-hållet. Eken fyller ut och fetnar mot slutet, krämig avslutning. Jojo, plötsligt landade vi i den japanska myllan som rymmer allsköns estrar. Miyagikyo 10 år 45% Nr 86017 / 891 kr Aflodal 88 / Enquist 89 Singelmalt med minst 10-årig whisky i sig. Styrkan på 45% är där för att backa upp smakerna, whiskyn är kylfiltrerad. Utgiven första gången i september 2003, då under destillerinamnet Sendai. Mjuk glad maltanstruken fruktnos, pärongodis och gräs. Rund pärongosig mun med vinnande ek som lägger ut lång rund eftersmak. Vänder kappan efter vinden och passar all jordens gommar. Urtypen för en japansk whisky som bara är till för att behaga avnämaren. Häll upp till vilken whiskyskeptiker som helst och du får en vän för livet. Miyagikyo 12 år 45% Nr 86229 / 1 097 kr Aflodal 91 / Enquist 91 Fick sin premiär redan i juni 1989 som svar på konkurrenten (och pionjären) Yamazaki som kom några år innan med sin singelmalt. Frisk frejdig citusestrig arom med päronglimtar. Fruktkaskader i munnen, strax kryddbullrig, sent oljig med djupdyk i ek efteråt. Med vatten större resning, perfekt symbios mellan sötma-syra och ekbeska-krydda. Vi sitter alla och flämtar efter en ekvilibristisk uppvisning som är så god att det gör ont i hela kroppen. Gjuten konnässör-whisky för alla japanofiler. Miyagikyo 15 år 45% Nr 86213 / 1 251 kr Aflodal 92 / Enquist 92 Storebror Miyagikyo kom första gången i september 2003. Fruktnosen dämpas något av unken ek, sherryinfluenser mitt i all estrighet. Fruktwobblande käft där eken växer in och lugnar ner eftersmaken. Med vatten ljusnar doften och slänger ut grästoner bland all frukt, unkenheten är som bortblåst. Smaken blir lång och pulserande, samtidigt lättare. Och eftersmaken är lätt sotig (ovanligt) och naturligtvis lång, en härlig frukt/ek-symbios. Aflodal konstaterar nöjt att 15-åringen aldrig varit bättre. Du lär ångra dig resten av livet om du inte skaffar en flaska. Pronto. Yoichi 43% Nr 86770 / 541 kr (50 cl) Aflodal 84 / Enquist 87 Instegsmalt för Nikkas Yoichi. Överraskande mycket fruktkola/päronläsk i doften för en Yoichi som brukar vara mer återhållsam. Röken kommer ut som parfymstick. I munnen rullar fruktkolan runt och tar på fetare toner allteftersom, snyggt utlagt. Eftersmaken är lång och fruktig med torvrökslingor. Här snackar vi bagatell fast med finess och stil. Yoichi 10 år 45% Nr 10413 ordinarie / 601 kr Aflodal 92 / Enquist 90 Premiär i juni 1994. Har gjort succé och karriär utomlands, hemma är rökiga 12-åringen mer känd. Japans bästa standardwhisky? Jovisst är 10-åringen en juvel. Balanserad doft för en japan, frukt umgås otvunget med aldehyder. Centralt frisk citrus, på djupet honung, i kanten eteriska grästoner. Komplex lång smak, sötsyrlig frukt och växande ek mynnar i lång krämig eftersmak i perfekt balans. Aromen lyfter sig med vatten och blir friskare, söt ananas får sällskap av skir rök. I munnen sitter balanserna som gjutna, lång varierad fruktingress, sedan kittlar aromatisk krydda och vagt syrlig citrus, går ut på servil rök. Efterdyningarna har större röknärvaro, känns vuxnare. Bättre än på länge, ”stocka” upp därhemma alla Yoichi-fans. Yoichi 12 år 45% Nr 86043 / 1 087 kr Aflodal 80 / Enquist 79 Nikkas första singelmalt lanserad i april 1989 som svar på ”arvsfienden” Yamazakis release några år tidigare. Tar fasta på originalstilen från 1934 som ska vara rökig i sann Highland-stil enligt grundaren Masataka Taketsurus ideal. Det här är vad whisky-japanen förknippar med destilleriet i norr. Inte sig själv, sorgligt att hitta Nikkas klassiker i diket. Aromen kvaddad, luktar unken malkula, under rund citrusfrukt och lite parfym. Har varit ur balans de senaste åren tyvärr. Det blir dock värre i munnen. Jämn fruktkorgsgom, försöker bygga kryddor och kropp. Tappar fart in i avslutningen som är lugn och halvlång, röken kommer smygande efterhand. Var tusan är röken och den medicinala smockan? Duger inte på inga vägar. Yoichi 15 år 45% Nr 86821 / 1 267 kr Aflodal 94 / Enquist 94 Äldsta standardutgåvan av Yoichi ska förena rök och mycken ek. En tung kombination som föddes i juli 1997. De senaste åren har frukten tagit över alltmer i 15-åringen, eken backar upp i bakgrunden. Balansförändringen är genial och den här 15-åringen är det bästa som hänt whisky-Japan på länge. Rik mastig frukt i nosen, saftig och samtidigt jordig (av röken). Storslagen smakrik käft, frukkaskader studsar mot ekkrumbukter, sedan kommer röken och kryddan och skapar tryck. Ändå vänder whiskyn i eftersmaken som är lättare men samtidigt fyllig, väldans fruktig med cigarrök som petar. Stannar i rökt äppelskal. En superelegant uppenbarelse som fick panelen att samfällt simma ut i religiöst tungomålstal. Världens bästa japsare just nu. Yoichi 20 år 52% Nr 86180 / 2 598 kr Aflodal 84 / Enquist 88 20-åringen kom förr vid 45%, precis som de andra singelmalterna i standarduppställningen. 45an var en fantastisk whisky i en helt annan klass än denna trötta upplaga. Äldsten lanserades tillsammans med 15-åringen i juli 1997. Rökaren Yoichi dränkt i sherry, funkar det? Doften är tungt sherrymättad. Smaken är massivt sherryfruktig och dör liksom ut mot slutet när eken vill in. Nästan lite fulfinklig exit med vatten. För mycket av allting, svindyr och halvdöd. Enquist kallar smaken träskallig (vilket Aflodal roat håller med om) och med utebliven syra blir det hela till slut alltför jolmigt. Typisk överklasswhisky för den som har råd att njuta överlastad sherrydricka. Yoichi 25 år 1988 62% Slutsåld / 1 999 kr Aflodal 91 / Enquist 90 Singelfat nr 100215 nedlagt 14/6 1988 och skördat 25 år senare 7/8 2013. Extremt exklusiv whisky och med japanska mått mätt väldigt gammal. Liten estrig doft av apelsin/körsbär med en puff färsk tobak. Lite vatten förlöser bolmande torvrök med pikant syrad fruktkompott under. Eller som Enquist så elegant utrycker det: flamberad Cointreau. Munhålan smärtar efter första sippen, estrar exploderar och landar i lite rökig elak eftersmak, sötstinn och syrlig. Smaken är besvärlig hur man än vattnar. Wobblande frukt som slungas mot ek och rök, ner mot 43% gör det mest ont med aggressiv syra och krydda! Häftigast är ändå röken som lurar i eftersmaken trots de 25 ekåren. Som vanligt när det gäller singelfat från Nikka en grovt obalanserad whisky men imponerande ombytlig. Miyagikyo 13 år 1999 61% Nr 84614 / 1 898 kr Aflodal 93 / Enquist 94 Singelfat nr 67223 tappat 4/10 1999 och buteljerat 9/7 2013. Den höga styrkan tyder på att fatet lagrats i Tochigi längre söderut där hettan sommartid får vattnet att dunsta i samma takt som alkoholen vilket gör att råspritens 63% på 13 år bara resulterar i ett tapp på två procentenheter. Ett helt fantastiskt fat man inte trodde Sendai kunde uppbringa! Aflodal är speechless. Enquistarna går på om vilda västern och ropar Van Winkle-feeling och bourbon omvartannat. Doften är aggressivt vass med citronkola, nedvattnad smyger sig gräs fram. Whiskyn är mer än extrem och blir alldeles tokig med vatten. Arg, arg sårande syra i munnen med brännande efterspel. Mer vatten ger bitande citrus och godis som vänder i krämig ek mot slutet. Rejält nedvattnad blir smaken underbart lång med bitsk syra och mer sötma plus kaxig ek sent in i långvarig vaggande/svällande/fruktsyrlig sorti där eken växer i det oändliga. Så här mycket kan ingen Scotch uppbringa, slår Aflodal bestämt fast, men kanske en långlagrad Van Winkle… Nikka Red 43% Nr 86090 / 537 kr (50 cl) Aflodal 87 / Enquist 92 Blandmalt som Nikka kallar Pure Malt (vilket är den skotska ursprungsbeteckningen för maltwhisky, först i modern tid introducerades begreppet Single Malt). Leder på fruktig whisky från Sendai. Enkel blandmalt med finess och sanslöst god smak. Doftar enkelt friskt fruktigt. Men oj så gott fruktrally munnen bjuds på, syran växer ihop med stigande ekkrydda. Ändå är eftersmaken lätt och ren, fruktsprudlande förstås, eken inramar. Billig och lättdrucken, varning utfärdas för överkonsumtion! Nikka Black 43% Nr 86492 / 537 kr (50 cl) Aflodal 90 / Enquist 92 Blandmalt som introducerar lite rök och leder på Yoichi. Balanserad doft av fruktkola med äppelskal, centralt vass citrus. En estradör, menar Enquist och hittar torkade löv som ger whiskyn en melankolisk känsla. Aflodal återkommer till den fina balansen i munnen med en symbios av frukt och rök där syran tilltar och fet ek möter upp. Mild efterklang där mild frukt och rök sammansmälter med krämig ek i basen. Jojo, det är verkligen gott, och perfekt. En av Nikkas allra bästa tappningar som likt Yoichis begåvade 10-åring letar perfektion i måttfullheten. Huswhisky hemma hos Aflodal. Nikka White 43% Nr 86052 / 537 kr (50 cl) Aflodal 92 / Enquist 92 Blandmalten White har kallats Japans svar på Islays värstingar. En överdrift, skotsk rökwhisky blir aldrig så här söt men visst är det tufft mot slutet, häng med när Yoichis grymmaste rökversion trampar igång: Luktar torvrök och honung på avstånd. Närmare glaset frisk äppelarom och apelsinblom, centralt vaniljsmörig. O så söt och god, värsta fruktrallyt. Sent, sent blir smaken rökosande, liksom pyrande. Eftersmaken handlar om medicinal jod med mild sötma i botten. Det låter tungt men är befriande lättsamt. Är du svag för rök blir naturligtvis White din nästa japanska kärlekshistoria. Taketsuru 12 år 43% Nr 86013 / 581 kr Aflodal 83 / Enquist 87 Blandmalt som kom ut på marknaden 2009. Blandmalt som framstår som en fyllig blend. Snäll och rund. Fint bygge med balans och elegans, menar Enquist och påpekar att det visst finns muskler i vråna! Aflodal tror på mycket Sendai-malt i receptet med tanke på all färsk frukt i näsan. Och upptäcker lite spritbeska mot slutet av fruktmunnen. Instegswhisky för den som är nyfiken på japanskt men inte gillar att det smäller på för mycket. Taketsuru 21 år 43% Nr 87755 / 1 397 kr Aflodal 91 / Enquist 91 Blandmalt som gavs ut som hyllning till grundaren första gången i mars 2001. Varierad frisk/pigg arom, samtidigt mjuk med russin och torkad frukt och choklad under. Stor livlig frukt, sent ekpåslag och välbehövlig krydda som maskerar den feta eken en smula. Halvlång halvsöt eftersmak där frukten bär fast med rökspår i botten som gör smakupplevelsen vuxnare. Ett snyggt whiskybygge det här, samfälld applåd runt bordet. Akashi 46% Nr 87812 / 700 kr (50 cl) Aflodal 77 / Enquist 83 Unaged variant från Eigashima White Oak Distillery. Deras flaggskepp-malt gjord på 4-7 år gammal whisky. Fruktkoledoft med inslag av papplåda. Aggressiv nästan spritig smak, mildrad av karamelltoner. Lång fet eftersmak som bränner, marmeladkulor mjukar upp. Bångstyrig men charmig. Akashi 5 år 45% Nr 85803 / 701 kr (50 cl) Aflodal 71 / Enquist 84 Instegsmalt från White Oak/Eigashima som legat 4 år på bourbonfat och 1 år på spanska brandyfat. Enkel mild doft av sega råttor där däven papplådeton tar mer plats. Kontrollerad estrig smak, något oljig. Spricker mot slutet, vodka-lik tunnare eftersmak. Inte direkt obehagligt men långt från de vanliga whiskystigarna. Enquistarna gillar det här medan Aflodal helst velat att det varit en vodka i glaset, då hade poängen lyft i raketfart. Akashi 12 år 50% Nr 85508 / 1 281 kr (50 cl) Aflodal 87 / Enquist 86 Destillerad i juli 1997 och lagrad på spanska brandyfat, endast 2000 flaskor worldwide. Doftar mörk frukt, därbakom cigarettrök, typ rökinpyrda kläder. Oerhört överraskande och intressant odör. Stor varm frukt i käften, under carambole/dålig andedräkt. Sticker iväg mot slutet med rivig spritighet (helt okej). Ren starkvinsliknande finish, alltmer rök typ jod med bbq-stråk. Vattnad smakar det minsann rökrock! Innan rik frukt fyller på följt av tomgång på kokta grönsaker. Akashi 14 år 56% Nr 87730 / 1 600 kr (50 cl) Aflodal 80 / Enquist 86 Kokad sommaren 1997. Tillbringat 12 år på spanska brandyfat, flyttad till sherrytunnor för ytterligare 1,5 år innan 6 månader på franska vitvinsfat. 650 numrerade flaskor. Stor sherrysnok, saftsoppa-odör, lite spritig. Blir sirapssötstinn med vatten. Smaken funkar bara ovattnad där massor av sherry lossar, syra gör det bitigt/kartigt mot slutet. Sockrig simpel sherry-finish, pirrande aromatisk ton gör det spännande. Vatten tunnar ut och brutaliserar. Billig i stilen men oj så god! Akashi 15 år 58% Nr 84590 / 1 890 kr (50 cl) Aflodal 85 / Enquist 92 Lagrad på spanska sherryfat i 12,5 år, därpå överflyttad till japanska konara-fat för ytterligare 2,5 års lagring. 785 numrerade flaskor. Grön spretig doft av sparris, metalliskt spritig. Under farinsockrig sherry. Blir bättre med vatten, fetnar med skorpa och mer sherry. Kul att dricka, förutom sherryn pikant tallolja och sent skitig rök som blir lagom elak i avslutningen. Smaken tunnas ut och förstörs med vatten. Är tillbaka i gemet dubbelvattnad, fortfarande tunn med gin-influenser men aj så het. Pikant exotisk frukt i avslutningen. Nog bäst ändå ovattnad. Det pikanta draget härrör ur den japanska eken som alstrar aloe-olja rent kemiskt. Klockren kombination med smaskiga sherryfat. Något att jobba vidare på Eigashima!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING