Hem Whisky & Bourbon Japanska julklappar i år? Whisky från Nikka på Systembolaget

Japanska julklappar i år? Whisky från Nikka på Systembolaget

av Livets Goda

1918 åkte en 24-åring vid namn Masataka Taketsuru till Skottland för att både studera organisk kemi på universitetet i  Glasgow och för att fördjupa sig i maltwhisky. När Masataka återvände till Japan blev han produktionsansvarig för det som kom att bli Japans första whiskydestilleri; Yamasaki. Efter 10 år så startade Taketsuru sitt egna destilleri Yoichi. Så börjar historien om Masataka Taketsuru, whiskyföretaget Nikka och dess två destillerier Miyagikyo och Yoichi.

Vi presenterar här omdömen på de formidabla buteljerna som finns att tillgå på Systembolaget. Kan det bli japanskt under granen i år?

Nikka – The Whisky 

Provat av Anders Enquist

Nikka Coffey Malt, 45%

Nr 41045 / 691 kr / 94p
Denna 7 till 10-åriga whisky får sin lagringstid i ombyggda och kolade bourbonfat vilket ger den där läckra och söta vaniljvinden som ligger så snyggt i den citrusfierade fruktigheten med sin finlemmade vegetala färgning från en japansk skog. Strukturen är smått krämig och elegant där en viss aveckänsla infinner sig. Det är nära till hands att servera denna whisky i stor cognacskupa. Det är nästintill extremt balanserat och laidback, smooth, chill, elegant…

 

Miyagikyo Single Malt Whisky, 45%

Nr 40976 / 849 kr / 94p
Detta är Miyagikyo Distillery´s egna pot still destillerade single malt som lagrats i före detta sherryfat och first fill amerikanska bourbonfat. En relativt varm och komplex sötma med vegetal beska ger en fyllig och följsam inledning. Sedan stramar det åt och drar på efter hand med distinkt, rik kryddighet i bettet. Fruktigheten ligger mest tydlig i nosspelet med bland annat inslag mogna äpplen, päron och körsbär. I avslutet en viss maritim sälta, tobak och skinnsoffa som för tankarna till Skottland och Speyside.

 

Nikka from the Barrel,  51,4%

Nr 551 / 469 kr / 92p
Nikka from the Barrel lanserades på 50-talet och här blendas singlemalt från Yoichi  och grainwhisky av majs från Miyagikyo´s Coffey stills. Lagring i bourbonfat, sherryfat och ny amerikansk ek i mindre omfattning. Åldern ligger någonstans mellan 6–10 år och det är en trivsam ungdomlighet som sveper in i gom. Vanilj och nötetsad sötma i den lätt tropiska torkade fruktigheten med vissa orientaliska inslag i den finlemmade kryddigheten. Stramar upp bra i avslut och lägger ett försiktigt tobaksspår efter sig. Ömsinta procent.

Super Nikka, 43%

Nr 455 / 519 kr / 92p
Super Nikka består av grainwhisky från Miyagikyos Coffey stills samt maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi. Whiskyn lagras huvudsakligen på nya amerikanska ekfat, samt på ombyggda och omkolade fat. En mindre andel sherry- och bourbonfat ingår också. Snittåldern ligger någonstans kring 10 år och det här är en vegetalt uttrycksfull whisky med sin lätt maritima tobaksdrag i den sötade apelsinskal och citrusfruktigheten. Snygg lakritssälta lirar bra i sötman, strukturen är vackert silkig och avslutet har fin krydda och längd. Elegant pondus och starka 43%

 

Nikka Taketsuru Pure Malt, 43%

Nr 41061 / 699 kr / 94p
2012 beslutade Nikka att hedra sin grundare med buteljeringar som bar hans namn. I dag är Nikka Taketsuru en av de mest hyllade whiskyserierna. Här underfundig honungs- och vaniljspirad sötma med syrligt mjuk stringens ger ett sensuellt intryck inledningsvis. Det intrycket ligger kvar i resten av resan i fruktigheten av äpple, russin och körsbär. Faten finns men hävdar sig snyggt och i avslut fina tobakstoner och snitsig salmiaksälta. I huvudsak whisky från Miyagikyo Pot Still malt och en liten del Yoichi malt. Sherryfaten dominerar i lagringen.

 

Yoichi Single Malt, 45%

Nr 11358 / 849 kr / 95p
Stramt fyllig i vaniljsötmans linje och citrusvindar. Ren med tydligt men sobert fatgrepp och ett finlemmat, småpepprigt kryddbett som mot avslut suger tag länge. Balanserad och elegant i slutsteget med små maritima lakritshintar. En whisky som håller ihop mycket snyggt.
Lagringen har skett i nya amerikanska ekfat och ex nya och använda sherryfat, och i fullständig harmoni.

 

Nikka The Tailored, 43%

Nr 40975 / 1 199 kr / 95p
Meningen är att denna whisky ska ersätta Nikka 12 YO och man tar här nu sin singelmalt från Miyagikyo och Yoichi och blendar med grainwhisky från också det Miyagikyo. Stilfullt, elegant och smakfullt med rondör i struktur men kryddig skärpa och levande, mjuk kanderad körsbärs- och citrusfruktighet. Ett viol- och lakritshintat vegetalt spel i sötman ger whiskyn en sensuell lina och även om det här gränsar till pretentiöst, pedantisk perfektion så är det också samtidigt styrkan och kvaliteten i det hela. Det är en utsökt whisky.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING