Hem Vinvärlden Tjusande kvalitativ och förförisk – Jeio Brut Prosecco Superiore DOCG

Tjusande kvalitativ och förförisk – Jeio Brut Prosecco Superiore DOCG

av Livets Goda

Endast 25% av all prosecco får den högsta kvalitetsklassificering D.O.C.G. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene, där alla druvor vårdas och skördas för hand på grund av de extremt branta sluttningarna, en tidskrävande process som tar ca 1000 mantimmar/hektar (vanligt är 100-250 timmar). Naturligtvis så märks denna process i kvalitén, vilket Livets Goda gärna intygar!

”…insteget är i jämförelse med annat i denna kategori helt fenomenalt.”

Jeio Brut är Bisols moderna Prosecco Superiore där man kombinerar man druvor från Valdobbiadene tillsammans med druvor från Conegliano.

Chefredaktör Anders Enquist om Jeio Brut Prosecco Superiore DOCG
Som den champagnesnobb jag är så är min kräsenhet stor när det kommer mousserande saker utanför denna region. Men de här är en firma vars drycker väcker mina emotionella känslor och tar sig igenom mitt filter. Bisol är nämligen en av de här producenterna som visar att prosecco kan uppvisa karaktär, elegans, ursprung och klass, och prismässigt fortfarande ligga på en ”förortsnivå”.
Och vad kan vi säga mer om Jeio Brut som vi inte redan tidigare sagt? Vad mer kan vi tillägga? Inget egentligen. Det är liksom bara att tillämpa vår teoretiska rekommendation till praktiken.

Vi kan kalla Jeio Brut Prosecco insteget i detta smått pyroerotiska Proseccohus underbara värld, men det insteget är i jämförelse med annat i denna kategori helt fenomenalt.

I den expressiva och strukturellt generöst, sirligt juicy stilen finns en ljuvlig krispighet, en flirtig men samtidigt förlägen sötma i frukten som får oss att fundera på inslag som vit- och gråpäron, litchie, gula frukter, florala undertoner, apelsin/grapeskal och citrus. Ett sting ges av en pepparliknande krydda och ett mineraliskt munspel ger ett utsökt gommotstånd med långt crescendo med stringens och diskant. Att ta till ett sådant simpelt ord som ”läskande” i detta sammanhang är på gränsen till att smäda. Men låt mig säga så här istället: Jeio Brut är älskvärt läskande och elegant.

Denna butelj är helt enkelt tjusande kvalitativ och förförisk.

I´m a beliver! (citat: The Monkees…)”

90 LGP / Livets Goda

Jeio Brut Prosecco Superiore
Nr 72985 (750 ml) 11,5%, 119 kr
Valdobbiadene, Italien

Proseccon kan ni beställa på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING