Hem Vinvärlden Jeio – prosecco på riktigt!

Jeio – prosecco på riktigt!

av Livets Goda

Ytterst medioker prosecco finns det tyvärr rikligt av och mycket av det finner vägen till Sverige. Inte konstigt att vinstilen då fått ett skamfilat rykte. Men, det finns kvalitativ prosecco som skippar genvägarna och i stället visar vad regionen är kapabel till, inte minst när kullarna i Conegliano Valdobbiadene står för ursprunget. I våra glas; Jeio Prosecco Superiore Brut från högst respekterade firma Bisol.

Endast en fjärdedel av all prosecco (och nästan inget som finns på de svenska hyllorna) får den högsta kvalitetsklassificering D.O.C.G. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene, vilka är väldigt branta och där alla druvor vårdas och skördas för hand. Tidskrävande minst sagt men väl värt det när producenter som Bisol demonstrerar vilken skillnad det blir i glaset.

Bisol drivs idag av den 21:a generationen med Gianluca Bisol som VD och brodern Desiderio som vinmakare och teknisk direktör. Familjen har odlat druvor i regionen i 500 år och hör till de ledande i dagens proseccolandskap med allt från ytterst seriösa instegsviner med DOCG-stämpel till topplägena som Cartizze som även går att köpa i Sverige.

Livets Goda provar Jeio Prosecco Superiore Brut, Valdobbiadene

I Jeio fångas essensen av gråpäron och tillsammans med apelsinzest, blomsterbutik och ett stänk tropisk frukt så imponeras vi av hur väl sammansatt det är. Aldrig yppigt utan rent och med en strukturerad känsla. Smaken likaså; vinet bjuder på sig självt men blir aldrig plumpt utan den ytterst lilla sötman är i balans med den svala upplevelsen som frukten ger och så kikar den karaktäristiska beskan fram i eftersmaken och ger den nödvändiga tvisten för att vinet ska kännas mer åt det torra hållet. Väldigt seriös prosecco.

89 p

En prosecco som gör sig ypperligt som aptitretare, till skaldjuren eller varför inte prova en Pizza Marinara som Livets Godas redaktion bakade till vinet.

Jeio är en beställningsvara och bör beställas snarast om det exempelvis önskas till nyårsafton. En flaska (750 ml, 11,5%) kostar 139 kronor och har artikelnummer 72985. Sockerhalten är endast 0,6 g/100 ml vilket är extremt lågt för prosecco.

Till Jeio HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING