Hem Vinvärlden Jeio Superiore Brut – en Prosecco som vill lite mer

Jeio Superiore Brut – en Prosecco som vill lite mer

av Livets Goda

Medioker tutti-frutti prosecco finns det rikligt men kan knappast beskrivas som minnesvärt. Tack och lov finns det också kvalitativ prosecco som skippar genvägarna och i stället visar vad regionen är kapabel till, inte minst när kullarna i Conegliano Valdobbiadene står för ursprunget. I våra glas; Jeio Prosecco Superiore Brut från högst respekterade firman Bisol.

Endast en fjärdedel av all prosecco som produceras har rätt till den högsta kvalitetsklassificeringen D.O.C.G. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene, vilka är väldigt branta och där alla druvor vårdas och skördas för hand. Tidskrävande minst sagt men väl värt det när producenter som Bisol demonstrerar vilken skillnad det blir i glaset.

Bisol drivs idag av den 21:a generationen med Gianluca Bisol som VD och brodern Desiderio som vinmakare och teknisk direktör. Familjen har odlat druvor i regionen i 500 år och hör till de ledande i dagens proseccolandskap med allt från ytterst seriösa instegsviner med DOCG-stämpel till topplägena som Cartizze som även går att köpa i Sverige.

Livets Godas intryck av Jeio Prosecco Superiore Brut

Mycket av den prosecco som konsumeras lägger allt krut på inställsam frukt och sötma, få vågar uttrycka ett växtläge eller druvans karaktär. Jeio går i motsatt riktning och blir därför så mycket mer intressant, personlig och inte minst ett bevis på vd prosecco faktiskt kan vara. Den nuvarande buteljeringen är långt från det yppiga och ytliga utan här får vi i stället en diskret blommighet, rökiga toner, stram citrus, mandel och stenfruktiga inslag i en sval stil. Smaken är stenfruktig med uppbackande citrus och en hint av melon. Det finns en ytterst diskret rondör men den lierar sig fint med den pigga och skärpta syran och i stället dyker de mer mineralbeklädda nyanserna fram med en behaglig rökighet som mest framträdande. Avslutet är rent, fästande och med örtiga instick.

88 p

Jeio återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 11,5%) kostar 139 kronor och har artikelnummer 72985. Sockerhalten är endast 0,6 g/100 ml vilket är extremt lågt för prosecco.

Till Jeio HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING