Juldrinkar med stil

Livets Goda 13 Dec, 2018
Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och tips på hur du kan tillreda juldrinkar som passar alla smaker. - Julen är en tid på året som är förknippat med kraftiga smaker. Men det många inte vet är att de flesta av dessa traditionella julsmaker gifter sig bra med whisky. Mitt tips för att lyckas med juldrinken är att vara djärv, lekfull och testa sig fram, berättar Rasmus.

RUSTY NAIL – En drink som har sitt ursprung i 50-talets New York

2 cl Drambuie
1 stor iskub
Ett twistat citronskal
4 cl Monkey Shoulder

Gör så här:
1. Fyll ett tumblerglas med den stora iskuben.
2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
3. Använd det ”twistade” citronskalet som garnering och servera.

SNOWBIRD PUNSCH - Byggs med fördel i en bålskål och delas med flera

3 cl Drambuie (1,5 delar)
1 cl Créme de Pêche fruktlikör (0,5 del)
En stor iskub
2 cl Hendrick’s gin (1 del)
2 cl citronjuice (1 del)
Glaset toppas upp med prosecco

Gör så här:
1. Fyll en bålskål eller cocktailglas med den stora isbiten.
2. Blanda alla ingredienser försiktigt i glaset.
3. Toppa skålen/drinken med lite prosecco.
4. Garnera avslutningsvis med en citronskiva och servera.

HOT BUTTERED MONKEY - En lyxig och varm whiskycocktail

Krämig brittisk fudge 2 bitar (30-40 g).
5 cl Monkey Shoulder.
1 stor kanelstång.
1-1,5 dl kokande vatten.

1. Placera fudgen i botten på ett värmetåligt glas, alt mugg.
2. Slå på hälften av det kokande vattnet.
3. Rör ut fudgen med kanelstången, tillsätt kokande vatten bit för bit tills fudgen helt löst upp sig.
4. Rör i Monkey Shoulder
5. Garnera med kanelstången och servera.

IRISH GLÖGG - En twist av den traditionella glöggen

1 flaska vitt vin
2 kanelstänger
1 Pomeransskal
5 nejlikor
3 stjärnanis
1 tsk hela kardemummafrön
1 kopp strösocker
1,5 till 2 koppar Tullamore D.E.W. whisky

1. Häll vinet, alla kryddor och socker i en kastrull med lock. Låt det koka försiktigt och sedan sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Sila bort kryddorna och tillsätt whisky. Värm upp försiktigt och servera med mandel och russin i ett litet genomskinligt glas med ett handtag.

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>

 


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet