Hem Mat & Restaurang Julinspiration: Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt

Julinspiration: Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt

av Christoffer Enquist

Julen står inför dörren och de sista handlingarna är i full gång. Passande till denna dag så tipsar vi här om en god juldessert som faller de flesta i smaken – Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt.

Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt

Amarula dessert

Ingredienser:
200 gram smör
2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 dl Amarula Cream
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
½ tsk havssalt
½ dl pistagenötter
200 gram mörk choklad

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och bryn det, värm på medeltemperatur tills det börjar bubbla och rör om hela tiden, låt det få en gyllenbrun färg, dra av ifrån plattan och tillsätt då socker, farinsocker, Amarula, grädde och ljus sirap. Rör om och  ställ tillbaka på plattan och koka på medeltemperatur tills den är cirka 124 grader. Använd en termometer eller gör kulprovet. Häll i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 cm. Låt stå i rumstemperatur över natten och skär sedan i fina bitar. Smält den mörka chokladen och doppa bitarna, låt stelna.

Drycken till:
Amarula Cream
SYDAFRIKA / NR 677 / 700 ML / 17% / 195 KR
Vi på Livets Goda har i alla år fnyst lite föraktfullt åt de som pratat om Baileys när gräddlikörer kommit på tal och hävdat att den fruktighet och fräschör Amarula Cream uppvisar står i särklass bland gräddlikörer. Och nej, vi skäms inte det minsta över i att vara svaga för gräddlikörer, när de uppträder just som Amarula. Vi har ställt henne, jo, vi kallar henne så och inte hen, mot sina motståndare vi ett flertal tillfällen blint och hon har bokstavligen sopat mattan med dem med sin krämiga, eleganta och fräscha struktur där läcker frukt och krydda ger de vanligtvis söta toffée- och vaniljtonerna en transparens och syra. Här finns inget ”kladd” någonstans. Alkoholen känns dessutom alltid perfekt balanserad.

Amarula Cream on the rocks är naturligtvis en stryktålig klassiker, liksom i all enkelhet till vaniljglassen. Men med kärt barn uppstår många lekar och det är liksom bara att leka på…

Recept: Sara Aasum Hultberg. Årets konditor 2014
Sara Aasum Hultberg, som blev korad till Årets konditor 2014, har tagit fram flera frestande godsaker som innehåller gräddlikören Amarula, som ovanstående recept.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING