Dags att planera julens alla högtider och helgernas underbara mat. Här tipsar Nigab om en nyklassisk rätt som har alla julens aromer och smaker. Dessutom vinvänligt för de som vill servera ett glas vitt vin till julbordet.

Julinspiration
Bräserade brysselkål – och steklökar med mandel och ädelost
Ingredienser:
2 msk smör
500 gr brysselkål, ansade och halverade
250 gr jämnstora röda steklökar skalade
1,5 dl vitt vin Cave de Turckheim Pinot Gris
1 msk flytande honung
140 gr smulad ädelost typ Kvibille Classic
½ dl torkade tranbär
½ dl skuren sötmandel
Så gör du:
Hetta upp en tjockbottnad panna på medeltemperatur, lägg i smöret.
Fräs brysselkål och steklökar under omrörning så att de inte får för mycket färg. ca 5minuter.
Häll på vin, rör runt och låt gå under lock ytterligare ca 10 minuter tills löken är mjuk. rör ner honungen och låt gå 1 minut.
Lyft av pannan från spisen, vänd ner ädelost, garnera med tranbär och mandel.
Tillagningstid: 20 min
Antal personer: 4
Vinet till:
Turckheim Pinot Gris Réserve 2017
Nr 2119, 105 kr
Tips.
Servera gärna med en ny griljerad julskinka
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.